Αρχική κοινωνία Αττική όπως Άγιος Παντελεήμονας

Αττική όπως Άγιος Παντελεήμονας

Επέκταση των «υγειονομικών ζωνών» σχεδιάζει η ακροδεξιά με αφορμή τις εκλογές.

«Αν οι κάτοικοι στην περιοχή σας δεν πείθονται να μπουν στην Επιτροπή μην ανησυχείτε, μόλις δουν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα θα σπεύσουν», δήλωνε, την περασμένη Τετάρτη, μέλος της φασιστικής Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, σε κατοίκους της πλατείας Αττικής. Η απροκάλυπτη προβοκατόρικη απάντησή του, προήλθε μετά την έκφραση αγωνίας των περίπου 100 συγκεντρωμένων κατοίκων(;), που εξέφραζαν την απογοήτευση τους γιατί στην περιοχή οι συμπολίτες τους δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ζήλο για να φτιαχτεί μια επιτροπή, εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων.

Όσο κυλάει ο χρόνος αποδεικνύεται ότι οι «εθνοσωτήρες» που με εφαλτήριο τον Άγιο Παντελεήμονα λανσάρουν το μοντέλο του πογκρόμ για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Η σκευωρία και η προβοκάτσια είναι στις μεθόδους τους, προκειμένου να πεισθούν και οι διστακτικοί. Εκείνο που επίσης προβληματίζει είναι το γεγονός ότι οι αντιστάσεις είναι πολύ περιορισμένες στην πλευρά των δημοκρατικών κατοίκων, καθώς η άσκηση βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη άποψη ή προσέγγιση του προβλήματος αλλά και η τήρηση σιωπής από τις θεωρούμενες ως δημοκρατικές δυνάμεις και κυρίως από την Αριστερά αφήνει ένα κόσμο έρμαιο στα νύχια των φασιστών εθνικοσοσιαλιστών.

Την ίδια νύχτα άλλωστε, λίγες ώρες μετά την προγραμματισμένη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στη πλατεία Αττικής, επεισόδια και συμπλοκές σημειώθηκαν στον Άγιο Παντελεήμονα. Περίπου 100 άτομα, επιστρέφοντας από την πλατεία Αττικής, πραγματοποίησαν πορεία, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να κινηθούν και προς τη γνωστή υπό κατάληψη «βίλα Αμαλία» με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση στη περιοχή. Νωρίτερα, οι ακροδεξιοί, είχαν επιτεθεί σε μετανάστες προκαλώντας μάλιστα, –όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο επικεφαλής της «επιτροπής κατοίκων»– ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα. Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο μέτωπο θα ανοίξει στην πλατεία Αττικής, που γειτονεύει μ’ αυτήν του Αγίου Παντελεήμονα, και που το τελευταίο διάστημα έχει γεμίσει από άστεγους Αφγανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους ίδιους πριν από μία βδομάδα έφθασαν στην περιοχή 4-5 πούλμαν με πρόσφυγες, που έκαναν σε 5 μέρες την διαδρομή Ιράν-Άγιος Παντελεήμονας. Εκείνο που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι η πλήρης αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, σε σημείο που μπορεί κάποιος να υποψιάζεται πλέον την ύπαρξη σκοπιμότητας. Μήπως δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί μια μίνι ανάφλεξη στην περιοχή για να συρθεί στην Ε.Ε. και να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης Δουβλίνο 2;

Εκμεταλλεύεται τις εκλογές η φασιστική δεξιά
Το γεγονός είναι ότι στη δεδομένη περίοδο που διανύουμε και ιδιαίτερα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών η μόνη που ωφελείται από την κατάσταση είναι η φασιστική δεξιά, που έχει αρχίσει και αναπτύσσει ένα είδος κινήματος στην περιοχή, καλύπτοντας το κενό παρουσίας των υπόλοιπων κομμάτων.
Συγχρόνως η χρήση συμβόλων που παραδοσιακά ανήκουν στην Αριστερά, όπως ο ύμνος του ΕΛΑΣ, τα αντιστασιακά τραγούδια του Μίκη Θοδωράκη και τα αυτοκόλλητα των Ζαπατίστας και του Τσε Γκεβάρα, παραπέμπουν μαζί με τις αναφορές στη «χούντα του ΔΝΤ και την κυβέρνηση Τσολάκογλου που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο» στο ξεκίνημα ενός εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος.
Το μείγμα μοιάζει εκρηκτικό αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τη χρόνια υποβάθμιση της περιοχής, την εγκατάλειψη της από μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων αλβανικής καταγωγής, που σε σημαντικό βαθμό συντάσσονται και ενίοτε –ιδιαίτερα οι νέοι– πρωτοστατούν μαζί με τους Χρυσαυγίτες, αλλά και Πολωνών και γενικότερα Ανατολικοευρωπαίων, που είχαν κατορθώσει με μεγάλες δυσκολίες να αποκτήσουν κάποιο διαμέρισμα στην περιοχή και τώρα ανησυχούν με την οικονομική κρίση για την επιβίωση τους. Η εγκληματικότητα πάλι είτε με τη μορφή των ναρκωτικών και της πορνείας είτε με την μορφή της μικρής παραβατικότητας (κλοπές σε τσάντες, κοσμήματα κ.ά.) αυξάνει την ανασφάλεια και το φόβο.Πολλοί κάτοικοι εναγωνίως ψάχνουν για «σωτήρες» που δεν μπορούν να τους βρουν σε ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα και γι’ αυτό κάποιοι δηλώνουν πως οι μόνοι που τους συμπαραστέκονται για να διώξουν τους ξένους είναι οι Χρυσαυγίτες, ενώ άλλοι πάλι δηλώνουν ότι αν και διαφωνούν ιδεολογικά θα ψηφίσουν σ’ αυτές τις εκλογές κόμματα της Ακροδεξιάς για να στείλουν ένα μήνυμα προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Ο Άγιος Παντελεήμονας ουσιαστικά αποδεικνύει την εγκληματική έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους των διαχειριστών της εξουσίας αλλά και την απουσία πειστικού λόγου από την Αριστερά.
Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Exit mobile version