Αρχική κοινωνία Αστυνομικοί ξυλοκοπούν ξανά μέχρι θανάτου

Αστυνομικοί ξυλοκοπούν ξανά μέχρι θανάτου

Μετά το «μπερντάχι» ήρθε η προφυλάκιση για τον 22χρονο. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Στην 7ετία της χούντας, του Παπαδόπουλου των συνταγματαρχών είχαμε τους στρατιωτικούς με τα τανκς, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τις συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια.
Στη…δημοκρατία του Παπανδρέου, των αντιπροέδρων και των υπουργών, έχουμε τα ΜΑΤ με τα ανάποδα γκλοπ, τα χημικά και τα τεθωρακισμένα οχήματα νερού, τους δεκάδες τραυματισμούς διαδηλωτών, ακόμη και σε επιθανάτια κατάσταση, τις εκατοντάδες συλλήψεις στο σωρό με τα στημένα κατηγορητήρια όπως και την απαγόρευση κυκλοφορίας πέριξ των δρόμων που μπορεί νωρίτερα να είχαν δημιουργηθεί επεισόδια.
Είναι φανερό πλέον (και συνάμα θλιβερό και τραγικό) πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν πάρει την εξουσία στα χέρια τους και αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται όλο και πιο συχνά.
Φυσικά, για όλα τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών ευθύνη φέρει τόσο η πολιτική ηγεσία (Παπουτσής) όσο και οι επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι παράλληλα δεν έχουν επιβάλλει ούτε μία ποινή στις ένστολες δυνάμεις τους.
«Το παιδί κάθε βράδυ έκανε εμετό, είχε ακράτεια, ζαλιζόταν πάρα πολύ, του χορηγούσαν παυσίπονες ενέσεις και παρ’ όλα αυτά έφυγε από εκεί… Τον διώξανε…». Είναι μεσημέρι Πέμπτης και ο βαριά τραυματίας από τον ξυλοδαρμό Χ.Κ. μεταφέρεται άρον-άρον στις φυλακές του Κορυδαλλού. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον γεμάτο απόγνωση πατέρα του, ο οποίος βρήκε το κουράγιο και μίλησε στο Δρόμο.
Είναι βαρύ το φορτίο. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα αντίκρισε το γιο του αγρίως ξυλοκοπημένο από την Ελληνική Αστυνομία, με ανοιγμένο το κεφάλι κυριολεκτικά, να τον αφήνουν λιπόθυμο στη ΓΑΔΑ και τελικά να τον στέλνουν προφυλακιστέο. Να τον στέλνουν να πεθάνει δηλαδή στις φυλακές. Εκεί που ούτε ασπιρίνη δεν βρίσκεις για τον πονοκέφαλο.

Λάθος μέρος σε λάθος ώρα
Μία συναυλία, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πολυτεχνείο και κάποια επεισόδια, αρκετή ώρα νωρίτερα, κοντά στην περιοχή, στάθηκαν οι «άτυχες» στιγμές για τον 22χρονο σπουδαστή, ο οποίος βρέθηκε μπροστά στην «εξαγριωμένη» διμοιρία κοντά στην οδό Μπουμπουλίνας: «Γύρω στους 10 άντρες των ΜΑΤ μου επιτέθηκαν χτυπώντας με βίαια με τα γκλομπ, αλλά και με μπουνιές και κλοτσιές. Με χτυπούσαν κυρίως στο κεφάλι και στα πλευρά, με μεγάλο μένος, πολλοί από αυτούς με το μεταλλικό τμήμα της λαβής των γκλομπ, βρίζοντάς με ταυτόχρονα. Μετά από λίγα λεπτά και ενώ ήμουν αιμόφυρτος και ημιλυπόθυμος με έσυραν μέχρι τη κλούβα όπου με έλουσαν με νερό, με φωτιστικό οινόπνευμα και με ό,τι υγρό είχαν κοντά τους», σημειώνει ο ίδιος, περιγράφοντας τα βασανιστήρια που υπέστη εκείνη τη νύχτα.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου τον οδηγούν στη ΓΑΔΑ, σε άθλια κατάσταση. Τον αφήνουν λιπόθυμο σε ένα διάδρομο και το πρωί του ανακοινώνουν πως έχει συλληφθεί κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα και ισάριθμα πλημμελήματα (έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης και εξύβριση).
Ο νεαρός τελικά οδηγείται στον Ερυθρό Σταυρό όπου οι γιατροί μεταξύ άλλων διαπιστώνουν μια σειρά τραυμάτων. «Έχει κάταγμα στο κρανίο, πιθανό κάταγμα στον αριστερό ώμο, μώλωπες στον ώμο, στη πλάτη και στη μέση, παρουσιάζει νεφρική ανεπάρκεια από τα χτυπήματα, για 24 ώρες ήταν με καθετήρα, στο κεφάλι έχει 9 ράμματα, κάκωση στο γόνατο, ο αστράγαλος του έχει κάκωση, του έχουν σπάσει δόντια, περιμένουμε τη διάγνωση από τον γναθολόγο, και παρ’ όλα αυτά του δώσανε εξιτήριο από την Τετάρτη. Μιλάμε για ξυλοδαρμό από μία ολόκληρη διμοιρία. Και αυτοί το μόνο που λένε είναι ότι του σκίσανε το μπλουζάκι. Δηλαδή θεώρησαν, με όλα αυτά, πως ήταν προτιμότερο αντί να μείνει στο νοσοκομείο να γίνει προφυλάκιση. Βέβαια, όλα αυτά έγιναν αφού είχαν έρθει πρώτα ο ανακριτής και ο εισαγγελέας στο νοσοκομείο», σημειώνει ο πατέρας του 22χρονου στο Δρόμο για την κατάσταση της υγείας του παιδιού του και το ρόλο που έπαιξαν οι δικαστικές αρχές αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου στην ταχύτατη έκδοση εξιτηρίου ενός βαριά τραυματία, υπογραμμίζοντας πως η αστυνομοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο και στη δική τους περίπτωση.
«Τον πήραν από το νοσοκομείο, όχι με ασθενοφόρο, αλλά με υπηρεσιακό όχημα της αστυνομίας, το μετέφεραν στη ΓΑΔΑ και από εκεί, στις φυλακές του Κορυδαλλού. Επί 24ώρου βάσεως υπήρχαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Όταν τον πήρανε από το νοσοκομείο, υπήρχε παραπεταγμένη μία διμοιρία τον ΥΑΤ, στην είσοδο του κτιρίου, ένστολη και ένοπλη και μία κλούβα, πάλι των ΥΑΤ μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.
Εδώ, την πρώτη νύχτα που ήταν στο νοσοκομείο, που δεν μπορούσε το παιδί καν να ανοίξει τα μάτια μου, του είχαν κλειστά τα παράθυρα μην τυχών και πηδήξει από τον 3ο όροφο και αποδράσει, ενώ είχαν τα φώτα ανοιχτά για να τον βλέπουν. Σε έναν άνθρωπο με κάταγμα στο κρανίο. Και απ΄ έξω από το δωμάτιο ήταν 7 ασφαλίτες. Και φυλάγανε τι;»
Γεμάτος πόνο και οργή, αγανάκτηση και φόβο για τη ζωή του παιδιού του, ο κ. Δημήτρης ζητά να μεταφερθεί άμεσα ο γιος του σε δημόσιο νοσοκομείο: «Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να φύγει το παιδί από τις φυλακές του Κορυδαλλού και να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Ας πάει στο Κρατικό της Νίκαιας, που είναι το πιο κοντινό στις φυλακές, για να μην έχουνε και φόβο πως θα τους φύγει…», δηλώνει σκωπτικά.

Μήνυση για ανθρωποκτονία
Στο ίδιο έργο θεατής για πολλοστή φορά η ελληνική κοινωνία, παρακολουθεί την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν και να ξυλοκοπούν όποιον βρουν στο πέρασμά τους και τελικά να τον στέλνουν προφυλακιστέο με τα γνωστά στημένα κατηγορητήρια. Έτσι και στην περίπτωση του Χ.Κ. μάρτυρας στη δικογραφία εμφανίζεται ένας αστυνομικός ο οποίος και του προσάπτει όλες τις παραπάνω κατηγορίες ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στα χτυπήματα που δέχτηκε.
Από τη πρώτη στιγμή, η δικηγόρος του νεαρού, Βούλα Γιαννακοπούλου, κατέθεσε μήνυση για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος όλης της διμοιρίας που συμμετείχε στο ξυλοδαρμό και βασανισμό του 22χρονου.
Την ίδια ώρα η οικογένειά του κάνει έκκληση για φωτογραφικό υλικό και αυτόπτες μάρτυρες καλώντας τους πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους στο τηλέφωνο 6984141534.
Σχόλια

Exit mobile version