Αρχική κοινωνία εργασία Ασίζ Εμάντ: Αλλοδαπός, «μαύρος», νεκρός…

Ασίζ Εμάντ: Αλλοδαπός, «μαύρος», νεκρός…

Δολοφονική εργολαβία με εργοδότη το υπουργείο Εργασίας!

Δυο χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και το ξεσκέπασμα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στις επιχειρήσεις που λυμαίνονται τον καθαρισμό (και όχι μόνο) των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, το καθεστώς ατιμωρησίας έχει διογκώσει κι άλλο την δουλεμπορική συμπεριφορά αυτών των εργολαβικών επιχειρήσεων. Ένας νεκρός εργάτης, θύμα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, μέσα στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας, είναι πλέον καθαρή δολοφονία.

Κι όμως, η ηγεσία του υπουργείου και το αρμόδιο σώμα επιθεωρητών εργασίας, το δημοσιοποίησαν 9 ολόκληρες μέρες μετά, αποδεικνύοντας πόσο διαβρωμένο είναι όλο το σύστημα του υποτιθέμενου ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους.

Ο Αιγύπτιος εργαζόμενος Ασίζ Εμάντ, πατέρας τριών παιδιών και εν αναμονή τέταρτου, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή 19/12 το απόγευμα, στον ακάλυπτο χώρο κτιρίου επί της οδού Κοραή 3, στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και κάποιες ακόμα υπηρεσίες του δημοσίου. Ο νεκρός εργαζόμενος, όπως πλέον επίσημα ανακοινώνει το υπουργείο, δούλευε αδήλωτος, ανασφάλιστος, καθαρίζοντας τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας για λογαριασμό της εταιρίας που εργολαβικά έχει αναλάβει αυτό το έργο εδώ και αρκετά χρόνια. Το συμβάν, αν και επιλήφθηκε η αστυνομία και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αν και έγινε παρέμβαση από την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), αν και εκδόθηκε ανακοίνωση, αν και άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έγινε γνωστό, δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από το ΣΕΠΕ μετά παρέλευση 9 ημερών.
Η απόπειρα απόκρυψης του γεγονότος, μιας τόσο εξόφθαλμης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας μέσα στη ν έδρα του κατά νόμο θεματοφύλακα των εργασιακών δικαιωμάτων, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εργασίας. Η εκ των υστέρων ενεργοποίηση της αυστηρότητας του νόμου, με την αποβολή του εργολάβου για τρία χρόνια από αντίστοιχες εργολαβίες, δεν μπορεί να καλύψει την ηθική και φυσική αυτουργία που βαρύνει το υπουργείο ως έμμεσο εργοδότη, σε ένα εργατικό έγκλημα.

Άγνοια νόμου με δολοφονικές συνέπειες

Η παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών της ΠΕΚΟΠ και άλλων σωματείων στον Γενικό Γραμματέα Κοινοτικών και Άλλων Πόρων την περασμένη Τετάρτη (29/12) ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Τα ερωτήματα των συνδικαλιστών αμείλικτα:
– Πώς βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει Κυριακή, σε μια υπηρεσία που είναι κλειστή και για να μπει και να βγει κάποιος πρέπει να διαθέτει μαγνητική κάρτα;
– Υπάρχει κατάσταση προσωπικού της εργολαβικής εταιρίας;
– Υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι στο κτίριο που δεν πληρώνονται από το υπουργείο ή άλλη υπηρεσία που στεγάζεται εκεί;
– Γιατί άργησε να βγει μια ανακοίνωση;
Ο Γενικός Γραμματέας Θεόδωρος Τσέκος, αγνοώντας προφανώς το νόμο, θεώρησε ότι δεν είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία του να τηρεί καταστάσεις προσωπικού και των εργολαβικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για να εισπράξει την απάντηση ότι δεν μπορεί ένας πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εργασίας να αγνοεί την εργατική νομοθεσία. Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι μέσω του εργολάβου και στις επίμονες ερωτήσεις για τους θυρωρούς και από πού πληρώνονται είπε ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις κλητήρων και φυλάκων, διαψεύδοντας την ίδια την πραγματικότητα που βλέπουμε στις εισόδους του κτιρίου. Η εμπειρία από άλλους εργασιακούς χώρους έχει αποδείξει ότι οι εργολαβίες καθαριότητας συνήθως υποκρύπτουν και άλλες παροχές υπηρεσίας προς τους φορείς του Δημοσίου.
Στη συνάντηση τέθηκαν και πολλά ακόμα σημαντικά στοιχεία, τα οποία έμειναν αναπάντητα. Για το γεγονός ότι για τέσσερις καθαρίστριες που δηλώνονται να εργάζονται 5 ώρες την ημέρα, ο εργολάβος εισπράττει 126.000 ευρώ, τη στιγμή που οι ίδιες οι καθαρίστριες δεν «κοστίζουν» πάνω από 40.000. Για το γεγονός ότι πέντε όροφοι με περίπου 500 εργαζόμενους καθαρίζονται από τέσσερις όλες κι όλες καθαρίστριες. Για την προσέλευση ενός μόνο ιδιώτη στο διαγωνισμό για τις υπηρεσίες καθαρισμού του κτιρίου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε πάρει παράταση. Για το τι μέριμνα θα πάρει το υπουργείο για τις καθαρίστριες που ενώ εργάζονται επί σειρά ετών στο κτίριο, με την αποβολή του εργολάβου μένουν ουσιαστικά άνεργες.
Το μέγεθος της αναλγησίας του υπουργείου ως εργοδότη, υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμιά μέριμνα κάλυψης στοιχειωδών εξόδων της οικογένειας του νεκρού, όπως τα έξοδα μεταφοράς και ταφής στην πατρίδα του. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους της ΜΟΔ που εργάζονται
Η μόνη ενέργεια που βρήκε ο κ. γενικός να προτείνει ως αντιμετώπιση του φαινομένου των εργολαβιών, είναι η… κοινωνική οικονομία που ετοιμάζει το υπουργείο, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους να φτιάξουν αυτοδιαχειριζόμενες εταιρίες και να αναλαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες.

«Δισεκατομμύρια με μια σκούπα κι ένα φαράσι»

Η προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 29/12, λίγη μόνο ώρα πριν πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση που είχε καλέσει η ΠΕΚΟΠ έξω από το κτίριο της υπηρεσίας όπου 10 ημέρες πριν είχε σκοτωθεί ο Αιγύπτιος εργάτης, προσπαθεί να θολώσει την πραγματική εικόνα. Κάνει λόγο για την ποινή του μέγιστου αποκλεισμού τριών ετών από διαγωνισμούς του δημοσίου (άρθρο 68 του Ν. 3863/2009) που επιβλήθηκε στον εργολάβο, όταν είναι μάλλον η πρώτη φορά που επιβάλλεται τέτοια ποινή. Μιλά επίσης για οδηγίες εντατικοποίησης των ελέγχων στους κλάδους των συνεργείων καθαρισμού και της ασφάλειας-φύλαξης, «οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα» και επιχειρεί να δώσει και ένα πρώτο απολογισμό: το πρώτο δεκάμηνο του 2010, στους συγκεκριμένους δύο κλάδους έχουν γίνει 772 έλεγχοι, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.
Το γελοίο των προστίμων φαίνεται μόνο από τη σύγκριση των ποσών: μόνο από την συγκεκριμένη εργολαβία που αφορά μια μικρή εταιρία με παροχή 4 καθαριστριών το ποσό είναι 126.000 ευρώ.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η αντίστοιχη εργολαβική επιχείρηση έχει σωρεία παραβάσεων, η εργολαβία κοστίζει 6 εκατ. ευρώ. Τα ιλιγγιώδη ποσά που εισπράττονται «με μόνο μια σκούπα κι ένα φαράσι», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από συνδικαλιστή, κάνουν τους εργολάβους – δουλέμπορους να μην πτοούνται από πρόστιμα και μηνύσεις. «Είναι πολλά τα λεφτά», που έλεγε και η γνωστή ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου.

 

5+1 νεκροί από εργατικά ατυχήματα το Δεκέμβρη

Οι («επίσημα») νεκροί από εργατικά ατυχήματα:
6/12 Δουράκης Λάζαρος, 49 ετών, νεκρός σε οικοδομικές εργασίες στην Ηράκλεια Σερρών.
8/12 Ελ Σαμπάχ Χασάν, 31 ετών, νεκρός από ανατροπή μηχανήματος έργου σε θαλάσσιες καλλιέργειες στη Χάλκη.
9/12 Αλ Αχμέντ Σαμίρ, 21 ετών, νεκρός από ηλεκτροπληξία στο Λαύριο.
19/12 Εμάντ Αζίζ, 44 ετών, νεκρός σε εργασίες καθαρισμού στο υπουργείο Εργασίας.
26/12 Βαϊναλής Πέτρος, 36 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αλλαγή της βάρδιας του σε εταιρία φύλαξης στη Θεσσαλονίκη.
* Στις 15/12 έκρηξη σε αντλιοστάσιο της ΔΕΗ Λαυρίου τραυμάτισε ελαφρά 9 υπαλλήλους και 2 εργαζόμενους εταιρίας βιομηχανικών έργων.
* Στις 30/12 το Λιμενικό ανακοινώνει «θάνατο 27χρονου αλλοδαπού», δίπλα σε πλοίο στο λιμάνι της Ελευσίνας, «πιθανόν από πτώση».

 

Εργολάβος με το ζόρι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η παράνομη απόλυση μιας καθαρίστριας, της Μαλγκοζάτα Ποτυράλα, από την εργολαβική επιχείρηση που κάνει τον καθαρισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και οι πολλές καταγγελίες εναντίον της συγκεκριμένης επιχείρησης για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, έχουν αναγκάσει τις ίδιες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να ζητούν την εκδίωξη του εργολάβου. Είναι τέτοιο το θράσος αυτών των επιχειρήσεων, που στην ορισμένη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της παράνομης απόλυσης ο εργολάβος δεν προσήλθε. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο αρμόδιος αντιπρύτανης, για τις υπηρεσίες αυτές το Πανεπιστήμιο πληρώνει 6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που αν είχε προσλάβει τις εργαζόμενες καθαρίστριες θα του κόστιζε τα μισά! Μάλιστα ο εργολάβος καλυπτόμενος πίσω από τους 80 εργαζόμενους που απασχολεί στο Πανεπιστήμιο, καταφέρνει με παρεμβάσεις και εκβιασμούς να διατηρεί την εργολαβία.
Το θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Σύλλογος των Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου, στον οποίο η Μαλγκοζάτα Ποτυράλα είναι μέλος, αλλά και ένα πλατύ κίνημα φοιτητικών συνελεύσεων και άλλων φορέων του Πανεπιστημίου ζητούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των δουλεμπορικών εργολαβιών. Η απαγόρευση προσλήψεων και οι άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, είναι που διατηρούν αυτό το καθεστώς.
Εκεί ας ψάξει η κυρία Κατσέλη την πηγή της παραβατικότητας…

Σχόλια

Exit mobile version