Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ας γιορτάσουμε το… χάλι μας

Ας γιορτάσουμε το… χάλι μας

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου η κυρία Πασχαλίδου κάλεσε τους νέους να γιορτάσουν συμμετέχοντας στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Να γιορτάσουμε. Μόνο που δεν προσδιόρισε: τι ακριβώς να γιορτάσουν; Την ανεργία που αγγίζει το 65% στους νέους και στη Θεσσαλονίκη, τη φτώχεια, τις ουρές στα συσσίτια, τη διακοπή των σπουδών τους στην οποία εξαναγκάζονται εκατοντάδες φοιτητών; Να γιορτάσουν την αναγκαστική μετανάστευση των νέων το 2014 σε άλλες χώρες προκειμένου να επιβιώσουν; Ή το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Ή μήπως να γιορτάσουν την κατεδάφιση της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την κατεδάφιση των ονείρων τους; Κάπως χυδαία προσέγγιση, δεν βρίσκετε;
Μόνο που δεν απάντησε σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Όπως δεν έχει απαντήσει και μέχρι τώρα πειστικά ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης στις ερωτήσεις και την κριτική που δέχεται όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη διοργάνωση αυτή. Δημοτικοί Σύμβουλοι και συνεργάτες  που «μπαινοβγαίνουν» στην παράταξη, βάζουν φωτιά στα Media και αφήνουν την εντύπωση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας: ένας θεσμός που θα μπορούσε να δώσει χώρο και εργαλεία στους νέους και τις νέες να εκφραστούν, να πουν την αλήθεια τους, να δημιουργήσουν. Να δώσουν το δικό τους όραμα για μία Ενωμένη Ευρώπη των λαών… Όχι να προσποιηθούν. Ούτε και να γίνουν εργαλεία δωρεάν διαφήμισης της εκάστοτε διοίκησης φυσικά.
Κατάδηλη είναι η διάθεση προεκλογικής εκμετάλλευσης της «Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας Νεολαίας» από τη διοικούσα δημοτική παράταξη. Με δεδομένο ότι το 80% των εκδηλώσεων εξαντλείται στο πρώτο –και τι σύμπτωση, προεκλογικό!– εξάμηνο του «εορταστικού» έτους, μόνη έγνοια της μπουταρικής «πρωτοβουλίας» φαίνεται πως είναι η διενέργεια της προεκλογικής καμπάνιας με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή ευρωπαϊκά χρήματα.
Και ως προς το περιεχόμενο, εθελοντισμός και πάλι εθελοντισμός το μοντέλο που επέλεξε η διοργάνωση του θεσμού να προωθήσει. Λέξη για ζητήματα σοβαρά, λέξη για την κρίση και τα μνημόνια, λέξη για την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Μόνο απλήρωτη εργασία που προτείνεται ως αξία και παρουσιάζεται ως Δημοκρατία. Και ας πετιούνται πάλι στον κάλαθο των αχρήστων προτάσεις της Αριστεράς, όπως για το συμμετοχικό προϋπολογισμό.
Ο δήθεν προοδευτικός κ. Μπουτάρης αδυνατεί να νιώσει τους νέους. Απέτυχε παταγωδώς να αξιοποιήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό προς όφελος της νεολαίας και αυτό συνιστά πολιτική επιλογή. Ψάχνει αγωνιωδώς να φέρει τουρίστες κρύβοντας κάτω από το χαλί την πραγματικότητα. Μόνο που η δυστυχία και τα αδιέξοδα δεν κρύβονται τόσο εύκολα. Γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παππά, ούτε το σκουλαρίκι τον δήμαρχο…

Κατερίνα Νοτοπούλου,
εκπρόσωπος Τύπου δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»

Σχόλια

Exit mobile version