Αρχική διεθνή Αρχίζει η δημοκρατική πολιορκία στις χώρες του Κόλπου

Αρχίζει η δημοκρατική πολιορκία στις χώρες του Κόλπου

Όσοι ξεστόμισαν τη φράση «Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία και η Σαουδική Αραβία δεν είναι Αίγυπτος», ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που τους λένε «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις».

Στις 9/2 το site middle-east online δημοσίευσε μια «προειδοποίηση», όπως αναφέρεται, ακτιβιστών του Κόλπου που καλούν τις μοναρχίες που κυβερνούν επί δεκαετίες να υιοθετήσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην περιοχή. Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν τις Αρχές, ιδίως στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, να μην καταστείλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις που ετοιμάζονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απελευθερώσουν έναν πολιτικό ακτιβιστή που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, γιατί μίλησε υπέρ της αιγυπτιακής εξέγερσης. Την προειδοποίηση εξέδωσε το Φόρουμ Πολιτικής Κοινωνίας του Κόλπου, που περιλαμβάνει διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και ακτιβιστές στον τομέα των δικαιωμάτων από τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καν συντάγματα.
Η ομάδα αυτή κάλεσε τις κυβερνώσες δυναστείες να «κατανοήσουν ότι είναι καιρός να ελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να εκδώσουν συντάγματα που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή», τονίζοντας ότι η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική διακυβέρνηση έχουν γίνει βασικά λαϊκά δικαιώματα.
Πρόκειται για μια φιλελεύθερη έκκληση, περιορισμένου κοινωνικού βάθους, αλλά δεν μπορεί να μη δει κανείς ότι οι άνεμοι που έρχονται από τις εξεγέρσεις της Βόρειας Αφρικής φουσκώνουν τα πανιά των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και στα κράτη του Κόλπου. Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται διαδήλωση στο Μπαχρέιν με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Επίσης, στη Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει μια ιντερνετική καμπάνια που καλεί σε πολιτειακή αλλαγή: θέσπιση της συνταγματικής μοναρχίας, κοινοβουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Στην περιοχή αυτή μόνο το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν εκλεγμένα κοινοβούλια, με νομοθετικές εξουσίες (τρόπος του λέγειν…) αλλά στο μεν Κουβέιτ μη εκλεγμένοι υπουργοί γίνονται πρωθυπουργοί, στο δε Μπαχρέιν μια διορισμένη Γερουσία έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.
Από την Άγκυρα μεταδίδεται, με αφορμή την επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στο Μπαχρέιν, ότι ο διάδοχος Σαλμάν Μπιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ-Καλίφα δήλωσε πως οι Άραβες ηγέτες θα έπρεπε να καταστήσουν προτεραιότητά τους τη λαϊκή απαίτηση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι αμφέβαλλε για την εξάπλωση της εξέγερσης σε άλλες αραβικές χώρες. Ίδωμεν…

 

Σχόλια

Exit mobile version