Αρχική διεθνή Αρνάλντο Οτέγκι: “Δεν γεννηθήκαμε για να αντιστεκόμαστε. Γεννηθήκαμε για να νικήσουμε”

Αρνάλντο Οτέγκι: “Δεν γεννηθήκαμε για να αντιστεκόμαστε. Γεννηθήκαμε για να νικήσουμε”

Ο Αρνάλντο Οτέγκι είναι ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες της Βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, ενός πολιτικού και κοινωνικού κινήματος που έχει βαθιές ρίζες στο βάσκικο λαό, παρά τη βάρβαρη καταστολή που υφίσταται από το ισπανικό κράτος από τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο μέχρι και σήμερα.

  Η προσπάθεια του ισπανικού κράτους να παρουσιάσει τη Βασκική Πατριωτική Αριστερά σαν μια «συμμορία τρομοκρατών» για ακόμα μια φορά κατέρρευσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου η λίστα Bildu, που υποστηρίχτηκε από την Πατριωτική Αριστερά, κέρδισε το 25% του εκλογικού σώματος και εξέλεξε 100 δημάρχους και πάνω από 1.100 δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Χώρα των Βάσκων. Ο Αρνάλντο Οτέγκι έχει φυλακιστεί από το ισπανικό κράτος αρκετές φορές, γιατί είναι ο αρχιτέκτονας της Βασκικής Ειρηνευτικής Διαδικασίας, προσβλέποντας σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Αφέθηκε ελεύθερος από την φυλακή τον Αύγουστο του 2008 αλλά ξανασυλλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και κατηγορήθηκε ότι είναι «ηγέτης της ΕΤΑ». Σε μια δίκη-παρωδία, το Σεπτέμβρη του 2011 η ισπανική «δικαιοσύνη» τον καταδίκασε, μαζί με τον Ράφα Ντιές, σε 10 χρόνια φυλάκιση ενώ τρείς ακόμα αγωνιστές καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.
Τον Αρνάλντο Οτέγκι τον γνωρίσαμε στη Χώρα των Βάσκων. Σεμνός, συγκροτημένος και αποφασιστικός. Μας επισκέφθηκε και στην Ελλάδα, σε ένα από τα… διαλείμματα μεταξύ των φυλακίσεών του. Περιμένουμε να μας επισκεφθεί και πάλι, όταν ο βασκικός λαός και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης αναγκάσουν το καθεστώς της Μαδρίτης να αποδεχτεί την πραγματικότητα: Έχουν γεννηθεί για να νικήσουν!
Σχόλια

Exit mobile version