Αρχική πολιτική αριστερά Αριστερές διαδρομές τ.4

Αριστερές διαδρομές τ.4

Πώς από μια ΠΑΣΑ πήρε φωτιά το «γήπεδο»

Δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε φιλοδοξεί να γίνει. Δεν στοιχίζεται πίσω από πρόσωπα και μηχανισμούς. Δεν αποτελείται από απολύτως ομοφωνούντες αριστερούς, κι όμως καταφέρνει να αποφασίζει, να δρα και να βάζει φωτιά στα τόπια, όταν χρειαστεί. Τι είναι;

Είναι η ΠΑΣΑ, η Πρωτοβουλία για μια Σύγχρονη Αντισυστημική Αριστερά, που από το ξεκίνημά της, στις 2 Ιουλίου 2009, ως σήμερα ευαισθητοποίησε και κινητοποιεί μέλη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτους, αντιεξουσιαστές αλλά και αριστερούς, που είχαν παροπλιστεί λόγω ασφυξίας εντός των παλαιοκομματικών δομών.

Την πρωτοβουλία πήραν «απλά μέλη του ΣΥΝ, ενταγμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολιτικά δικαιώματα, και ανένταχτοι αριστεροί, που συναντήθηκαν αρχικά στο διαδίκτυο θέλοντας να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα σε αυτούς τους χώρους και να προωθήσουν την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Δεν έμειναν απλοί παρατηρητές στις ιδεολογικές και πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό του ΣΥΝ και στην τελμάτωση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με βασική αρχή πως η Αριστερά οφείλει να αλλάξει τη λειτουργία της, για να εμπνεύσει τον κόσμο, και οφείλει να εφαρμόσει στο εσωτερικό της αυτό που θέλει για την κοινωνία που οραματίζεται και παλεύει, -δηλαδή αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες-, ζήτησε τη μετατροπή των τάσεων σε ρεύματα ιδεών, την καθιέρωση εσωτερικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά θέματα, την οριζόντια δικτύωση για τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει δημιουργήσει το διαδικτυακό ΣΥΡΙΖΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, όπου δημοσιεύονται οι δράσεις των τοπικών επιτροπών με δική τους ευθύνη και όπου διεξάγεται διάλογος. Πάλεψε, πιέζοντας ασφυκτικά τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα τα μέλη του με την κάρτα ΣΥΡΙΖΑ, και για τη δημοκρατική λειτουργία του. Όλα αυτά μέσα από ανοιχτές διαβουλεύσεις, από το διαδικτυακό τόπο «Το wiki», με συζητήσεις στη λίστα μελών της ΠΑΣΑ και στο μπλογκ της αλλά και διά ζώσης, σε συνελεύσεις. Ουσιαστικά, έφερε μια φρεσκάδα στις αραχνιασμένες διαδικασίες, προτάσσοντας την αρχή για δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, έναν αέρα αυτοπεποίθησης του μέλους-ενεργού πολίτη και όχι εκτελεστή της «γραμμής» των «από πάνω».Στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να ληφθούν αποφάσεις για τη δημοκρατική οργάνωση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Και οι…. πάσες συνεχίζονται.

Info: blog https://dosepasa.wordpress.com/

ΣΥΡΙΖΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ https://sites.google.com/site/syrizaorizontia/

Τo wiki https://dosepasaorganotika.pbworks.com/FrontPage

 

Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ)

Το ΕΑΜ ιδρύθηκε το 1985, στην Πάτρα. Στις τάξεις του ανήκε ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας, που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς στην περίοδο των μαθητικών καταλήψεων του 1991 ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου, όταν βρέθηκε δίπλα στους μαθητές του. Είναι μια αριστερή, κομμουνιστική οργάνωση, που δραστηριοποιείται κυρίως στους εργατικούς χώρους, μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Εκδίδει το περιοδικό «Η Άλλη Πλευρά». Στην πιο πρόσφατη θέση της για τα μέτρα της κυβέρνησης-Βρυξελλών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αντιστεκόμαστε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που δεν είναι απλά ληστρικά, είναι μέτρα αδιέξοδα, μέτρα ανέχειας και πείνας, μας πίνουν το αίμα και φωνάζουν “στην υγεία των κορόιδων”.

Αντιστεκόμαστε γιατί δεν μπορεί να συνεχίζουμε να πληρώνουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες και το κεφάλαιο.

Αντιστεκόμαστε γιατί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, αποσταθεροποιεί πλήρως τους μισθούς και τα μεροκάματα, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Θεριεύουν τα φοροχαράτσια, η ανεργία, οι απολύσεις και η ανέχεια.

Αντιστεκόμαστε γιατί δεν ανεχόμαστε να βρισκόμαστε κάτω από την μπότα των Βρυξελλών και των αγορών, που μετατρέπουν τη χώρα σε προτεκτοράτο και θα αποφασίζουν απροκάλυπτα για μας χωρίς εμάς.

Αντιστεκόμαστε γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι απλά αντεργατικά και ληστρικά αλλά τρομοκρατικά και απειλούν να αφαιρέσουν όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα».

Όλοι στους δρόμους! Για να χάσει το κουράγιο του ο Όλι Ρεν και η κυβέρνηση».

Σχόλια

Exit mobile version