Αρχική πολιτική αριστερά Αριστερές διαδρομές τ.3

Αριστερές διαδρομές τ.3

ΔΕΑ: Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει

 Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) σε ανακοίνωσή της για τα κυβερνητικά μέτρα, στις 3 Μαρτίου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «μετά από ένα τρίμηνο δημοσιονομικής τρομοκρατίας με κυριολεκτικά βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εφιαλτικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενωτική πάλη, στο συντονισμό και στην κλιμάκωση των αγώνων μας. Η έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 έδειξε ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, οργή και αγωνιστικότητα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, η κυβέρνηση επέλεξε τον πόλεμο και θα τον έχει. Στη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε ανάλογη θα είναι η απάντησή μας.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα!».

Κοινή ανακοίνωση 23 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 20 χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζομένους κάθε χώρας να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή επέλαση της Ε.Ε. και να ενισχύσουν τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, απορρίπτοντας τον κοινωνικό εταιρισμό σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Η κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της 11/2 σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς της Ευρώπης. Οι αποφάσεις της Συνόδου (…) συνιστούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων με σκληρά μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας και της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε., όσο και στο διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Βάση της στρατηγικής της Ε.Ε. για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση αποτελεί η επιβολή σαρωτικών αλλαγών στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων και συνολικά των κοινωνικών παροχών. Αυτή η επίθεση φέρει τη σφραγίδα και των φιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατών, που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου σε αγαστή σύμπνοια με τα επιτελεία της Ε.Ε.Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, οι διαδικασίες επιτήρησης των οικονομιών διαφόρων κρατών-μελών, ανάμεσά τους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν, ιδεολογικά, τους εργαζομένους σε όλη την Ευρώπη (…)».

9η Πανελλαδική Συνάντηση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

Για τη συνάντηση (δεν έχει ακόμη οριστεί τόπος και χρόνος) της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης (Α.Κ.) έχουν εμφανιστεί, προς το παρόν, στο Διαδίκτυο δύο εισηγήσεις – μία της συνέλευσης της Αθήνας και μία προσωπική, στη Θεσσαλονίκη. Από την εισήγηση της Αθήνας σταχυολογούμε ελάχιστα αντιπροσωπευτικά, κατά τη γνώμη μας, και ενδιαφέροντα αποσπάσματα, που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία αυτής της συλλογικότητας:

«Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για περιστροφές και ομφαλοσκοπήσεις, προκειμένου να στριμωχτούν για άλλη μια φορά όσα συμβαίνουν γύρω μας σε ιδεολογικά μανιφέστα.

Οι ιδεολογίες που αναστάτωσαν τον κόσμο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού, τα κοινωνικά κινήματα που στηρίχθηκαν πάνω σε αυτές και τα πολιτικά σχήματα που τις εξέφραζαν δεν άδειασαν μόνο από κόσμο αλλά από ουσία και περιεχόμενο. (…) Ο κοινωνικός ανταγωνισμός, σήμερα, απαιτεί την κριτική και πολλές φορές επώδυνη αποτίναξη όλων των σημαδιών του παρελθόντος. Δεν χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, για να είμαστε αυτό που ήμασταν. Τουναντίον, χρειάζεται κριτική ρήξη με το παρελθόν, σύνθεση και άνοιγμα, για να είμαστε αυτό που μπορούμε να γίνουμε».

«Η Α.Κ. δεν είναι ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ. Είναι ανοιχτή ελεύθερη συλλογικότητα, που προσδιορίζεται ΔΗΜΟΣΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ. (…)

Είναι ένα πλαίσιο-πρόταση για το δημόσιο πολιτικό και κοινωνικό πράττειν και απευθύνεται σε όλους εκείνους από τους οποίους το σημερινό κράτος και ο καπιταλισμός έχουν αφαιρέσει τα ανθρώπινα προνόμια της ελευθερίας, της ισότητας και της επιθυμίας: στις εργαζόμενες, στους ανέργους, στους επισφαλείς, στις νέες, στους φοιτητές, στις μαθήτριες, στους μετανάστες, στην ενεργή κοινωνία στο σύνολό της. Με όπλο της κριτικής τα σημεία αιχμής που έχουν οριστεί κατά τη διάρκεια της κίνησης της Α.Κ. στο δημόσιο χρόνο, επιχειρεί τη δημιουργία ρωγμών ελευθερίας στο κυρίαρχο φαντασιακό. Τα σημεία αυτά συνοψίζονται στα εξής: Μη κατάληψη της εξουσίας.

Την αντιεξουσιαστική (αντιιεραρχική, αντικυριαρχική) δομή των οργανωτικών μορφών.

Την άμεση δημοκρατία, ως ενιαία διαδικασία (οργανωτική-κοινωνική) στον τρόπο λήψης αποφάσεων, και την άμεση δράση».

Τα πλήρη κείμενα θα τα βρείτε στο διαδικτυακό τόπο της Α.Κ.: https://www.resistance2003.gr.

Σχόλια

Exit mobile version