Αρχική διεθνή Από εκεί που έρχεται το Άγιο Φως

Από εκεί που έρχεται το Άγιο Φως

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς θρησκευόμενος για να γνωρίζει το «δεύτε λάβετε φως», τη φλόγα που μεταφέρεται το βράδυ της Ανάστασης σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας απευθείας από την Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι οι χριστιανοί όπως και οι Μουσουλμάνοι (και οι άθεοι, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε) Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ ζουν κάτω από βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Οι ρατσιστικές και απάνθρωπες πολιτικές του Ισραήλ τούς επιβάλλουν να ζουν στην πόλη τους με «άδεια παραμονής» την οποία πρέπει να ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, μια σειρά από ρατσιστικές πολιτικές, όπως άδειες επιδιόρθωσης ή ανέγερσης σπιτιού, επιδιώκουν την εκδίωξή τους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι το Άγιο Φως δεν φτάνει με αεροπλάνο αλλά περνάει το τείχος της ντροπής και στρατιωτικό τσεκ πόιντ. Πριν από μερικά χρόνια μερικοί άνθρωποι από τη Βηθλεέμ προσπάθησαν σε μια συμβολική κίνηση αναπαράστασης να περάσουν από τη Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ, την Κυριακή των Βαΐων. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν αυτοί και ο γάιδαρος…
Μερικά μέτρα έξω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στη γειτονιά του Σιλουάν, εκατοντάδες οικογένειες πρέπει να εκδιωχτούν από τα σπίτια τους για να φτιαχτεί ένα ισραηλινό πάρκο. Στις διαμαρτυρίες που οργάνωσαν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Μάλιστα, το Σιλουάν έγινε γνωστό για τις νυχτερινές επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας για τη σύλληψη ανήλικων παιδιών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να θυμηθούν οι φίλοι, κυρίως οι θρησκευόμενοι, είναι ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει παραχωρήσει τεράστιες εκτάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση και σε Ισραηλινούς ιδιώτες. Δεν είναι μόνο ότι το «ποίμνιο» του Πατριαρχείου είναι χριστιανοί Παλαιστίνιοι, αλλά ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει το αίμα τους γι’ αυτή τη γη που είναι η πατρίδα τους.
Είναι μια ευκαιρία κυρίως να σκεφτούμε τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, τους πρόσφυγες που ζουν στις άθλιες συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών, τους ανθρώπους από τη Γάζα, τη Ραμάλλα και τη Βηθλεέμ, που απαγορεύεται να πλησιάσουν την Ιερουσαλήμ κι ας τη βλέπουν από το παράθυρο του σπιτιού τους.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

 

Σχόλια

Exit mobile version