Αρχική πολιτική Απόφαση δικαστηρίου στρώνει το χαλί στη Χρυσή Αυγή

Απόφαση δικαστηρίου στρώνει το χαλί στη Χρυσή Αυγή

Από θύμα-θύτης ιδιοκτήτης καφενείου στη Βέροια

Ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες στιγμές του παρελθόντος ξυπνά η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Βέροιας, με την οποία κρίθηκαν αθώοι οι 7 από τους 8 χρυσαυγίτες πρωταγωνιστές σε επίθεση εναντίον ενός καφενείου και των θαμώνων του, ενώ παράλληλα επεβλήθη αυστηρότερη ποινή στο θύμα των επιθέσεων και ιδιοκτήτη του καφενείου.
Μέσω της απόφασης, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, διαφαίνεται η επικρότηση βίαιων συμπεριφορών με ρατσιστικό κίνητρο εναντίον μάλιστα στοχευμένων προσώπων, όπως είναι ο ίδιος ο Γ.Β.: «Η τοπική κοινωνία και ειδικά ο κόσμος που ανήκει στην Aριστερά έχει πάθει σοκ. Δεν περίμενε κανένας αυτή την απόφαση. Από θύμα μετατράπηκα σε θύτης», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στον Δρόμο, λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή απόφαση. «Έγινα στόχος διότι είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι γιοι μου κινούνται πολιτικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο», σημείωσε ο ιδιοκτήτης του καφενείου στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα αίτια της επίθεσης.
Η ιστορία ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής αφού μοίρασαν προεκλογικό υλικό στο κέντρο της Βέροιας, στη συνέχεια συγκρούστηκαν με αναρχικούς της περιοχής.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ οι συγκρούσεις δεν κράτησαν παρά μερικά λεπτά, περίπου 20 μέλη της Χρυσής Αυγής, οπλισμένα, έφθασαν έξω από το καφενείο του Γ.Β. (σ.σ. ισχυρίζονται πως είναι στέκι αντιεξουσιαστών και αριστερών) και αφού έσπασαν και διέλυσαν ό,τι συνάντησαν στο πέρασμά τους τελικά χτύπησαν σοβαρά έναν από τους επτά συνολικά θαμώνες του καφενείου, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Βέροιας για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
«Εκείνο το απόγεμα του Σαββάτου ήμουν μέσα στο μαγαζί, μαζί με φίλους, όταν ακούσαμε πως κάνει πορεία η Χρυσή Αυγή», εξηγεί στον Δρόμο  αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, περιγράφοντας όσα έζησε από τη δολοφονική επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής: «Δεν δώσαμε, όμως, ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός.
Δεν πέρασαν παρ’ όλα αυτά ούτε δύο λεπτά, όταν ξαφνικά είδα έξω από το μαγαζί, περίπου 20-25 άτομα, με κράνη, λοστάρια και άλλα πολεμοφόδια. Έκαναν κανονική έφοδο. Εξαφάνισαν τραπέζια, σπάσανε καρέκλες, χτύπησαν θαμώνες, ενώ έβριζαν και απειλούσαν πως θα σκοτώσουν τον ιδιοκτήτη του καφενείου».
Η Αστυνομία, προσήγαγε οκτώ άτομα, τα οποία αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο νομό Πέλλας Ιωάννης Σαχινίδης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση και απειλή. Λίγες ώρες αργότερα, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της επίθεσης κατέθεσαν μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του καφενείου για εξύβριση.
Παρά τις μαρτυρίες των θαμώνων, την επίθεση με δολοφονικά όπλα, ακόμη και την κλοπή κράνους(!) όπως καταγγέλλουν οι αυτόπτες μάρτυρες, τελικά και μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε 13 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η απόφαση του δικαστηρίου επικρότησε και μάλιστα με τον πιο κάθετο τρόπο τους τραμπουκισμούς και την επίθεση των μελών της νεοναζιστικής συμμορίας.
Το Πλημμελειοδικείο της Βέροιας έκρινε αθώους τους 7 από τους 8 κατηγορούμενους, με την αιτιολογία ότι η διαδικασία για τυπικούς λόγους ήταν άκυρη, λόγω της απουσίας ενός παράβολου που έλειπε από τη δικογραφία!
Ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που του επιβλήθηκε ποινή, εισέπραξε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή για την κατηγορία των σωματικών βλαβών εις βάρος του 53χρονου τραυματία.
Από την άλλη πλευρά, το θύμα της επίθεσης, ο ιδιοκτήτης του καφενείου, εισέπραξε μεγαλύτερη ποινή από αυτόν που του επιτέθηκε, καθώς του απαγγέλθηκε ποινή τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών για την κατηγορία της εξύβρισης.
Η απόφαση, με πολιτικά χαρακτηριστικά αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για το τρόπο λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας και ειδικότερα στο ρόλο που έχει κληθεί να διαδραματίσει στην Ελλάδα του Μνημονίου η ακροδεξιά.
Η πολιτική νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής -αρχικά μέσω των πολιτικών της φτώχειας που ακολουθούν Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ- και εν συνεχεία μέσω των εκλογών σε συνάρτηση με την πολιτική της ανομίας που τους προσφέρει ακόμη μία δικαστική απόφαση, στρώνουν μερικά ακόμη μέτρα το ήδη στρωμένο χαλί που τους έχει προσφέρει ο δικομματισμός στην παρακρατική και δολοφονική της δράση.
Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Exit mobile version