Αρχική κοινωνία εργασία Αποστολή «Εντοπίστε κοπανατζήδες»

Αποστολή «Εντοπίστε κοπανατζήδες»

Άρχισε η επιχείρηση διασυρμού και πειθαρχικών στο Δημόσιο για να πιαστούν τα νούμερα απολύσεων που βάζει η τρόικα

Φουλάρουν οι μηχανές δυσφήμησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, και περνούν πλέον στο στάδιο της «τεκμηρίωσης». Η «τεκμηρίωση» αυτή θα δώσει μερικούς ακόμη πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους, αλλά κυρίως αποσκοπεί στο διασυρμό πολλών χιλιάδων εργαζομένων, προκειμένου να στρωθεί κατάλληλα ο δρόμος ώστε κάθε υπάλληλος του Δημοσίου να είναι εξ ορισμού ύποπτος «κοπανατζής».
Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή που επέδειξαν τα (ιδιωτικά πλέον μόνο) ΜΜΕ στην προβολή ενός πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Υπάλληλοι που έλειπαν αδικαιολόγητα, που δεν τηρούσαν το ωράριο, αναρρωτικές άδειες χωρίς έλεγχο, είναι μερικά από τα «τεκμήρια» που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), μετά τον έλεγχο που διενήργησε σε τέσσερα υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών. Οι Επιθεωρητές εντόπισαν καμιά εκατοστή εργαζομένους να καθυστερούν κατά την προσέλευση στην εργασία, να μην τηρούν το ωράριο κ.ά.
Στο ίδιο πόρισμα μάλιστα τσουβαλιάζονται οι ολιγόλεπτες καθυστερήσεις και οι «αναρρωτικές άδειες χωρίς προηγούμενη γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής», με τις πολύμηνες αδικαιολόγητες απουσίες έντεκα υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την περίπτωση ενός από τα τέσσερα υπουργεία οι Επιθεωρητές αναφέρουν ότι «η πλειοψηφία των εργαζομένων τήρησε τον ως άνω αναφερόμενο προβλεπόμενο χρόνο εργασίας και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών εργάστηκαν και πέραν των οκτώ (8) ωρών ημερησίως». Τι σημασία έχει όμως; Αν οι ίδιοι φιλότιμοι υπάλληλοι τον επόμενο μήνα καθυστερήσουν να πάνε στη δουλειά, θα αντιμετωπίσουν τον πειθαρχικό έλεγχο. Όλα μέσα, αρκεί να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε αργία και απόλυση.

Η πηγή των κακών στον Πολιτισμό
Μία πηγή «ατασθαλιών» εντόπισαν οι Επιθεωρητές στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, όπου τον περασμένο Νοέμβριο «δειγματοληπτικά» διαπιστώθηκε ότι κάμποσοι υπάλληλοι έλειπαν από την εργασία τους χρόνο που αθροιστικά υπερέβαινε τη… μία εργάσιμη ημέρα. Προφανώς γι’ αυτό κωλυσιεργούν όλες οι εργασίες, οι διεκπεραιώσεις και οι αδειοδοτήσεις στον Πολιτισμό.
Για την περίπτωση της Γ.Γ. Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία βεβαίως δεν είδε και πολύ φως στη δημοσιότητα, καθώς το ανεμολόγιο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές: «διασυρμός και απολύσεις». Επειδή δείχνει όμως την άλλη εικόνα, αυτήν που δεν πρόκειται να δουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και τα ΜΜΕ, δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματά του παρακάτω. [Σημειώστε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχαιολόγων, οι Επιθεωρητές κατά τον έλεγχο βρήκαν όλους τους υπαλλήλους στη θέση τους, αλλά αυτό δεν κρίνεται άξιο λόγου. Κι επίσης ότι επέλεξαν να επικεντρωθούν «στον μήνα Νοέμβριο 2012, όταν έγιναν οι μεγάλες απεργίες ενάντια στον Ν. 4093 και τις διαθεσιμότητες»].
«Τουλάχιστον σύμφωνα με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που ήρθε να “ελέγξει” το ωράριο των υπαλλήλων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, τα πράγματα έχουν ως εξής:
– Δουλεύεις παραπάνω για να καλύψεις το προσωπικό που λείπει; Δεν τους νοιάζει!
– Αναγκάζεσαι να φεύγεις από το Υπουργείο τις πρώτες βραδινές ώρες, προκειμένου να λειτουργήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα άλλα Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ; Δεν σε πιστεύουν!
– Κάθεσαι μέχρι αργά για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις υποθέσεις που χρονίζουν σε ντουλάπια; Ας πρόσεχες!
– Χρειάζεται να βγεις από το γραφείο για να κάνεις αυτοψία κάπου στην Αττική ή για να πάρεις μέρος σε σύσκεψη/επιτροπή/συνεργασία με άλλη υπηρεσία στο πλαίσιο των καθηκόντων σου; Ούτε αυτό το δεχόμαστε.
Κάπως έτσι έφτασε το περίφημο πόρισμα των ελεγκτών, αυτό που αποφάσισε σήμερα να “διαφημίσει” ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, να “δείχνει” με το δάχτυλο ως “κοπανατζήδες” εκείνους ακριβώς τους υπαλλήλους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (…)
(…) Ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ. Γιατί σύμφωνα με τον Ν. 4093/12 (που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε δημόσιο υπάλληλο), οι ελεγκτές ζητούν από τον Υπουργό να… βγάλει σε αργία τους υπαλλήλους αυτούς μέχρι… νεωτέρας. Δηλαδή πρακτικά ζητούν να μην λειτουργεί το Υπουργείο για τους επόμενους μήνες.
Στο ίδιο πόρισμα, οι ελεγκτές παραδέχονται βέβαια ότι όταν ήρθαν στο Υπουργείο, βρήκαν ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους στη θέση τους. Αυτό γιατί δεν το δημοσιοποιούν; Γιατί δεν λένε ότι από όλους τους μήνες επέλεξαν να εστιάσουν στο μήνα Νοέμβριο 2012, όταν έγιναν οι μεγάλες απεργίες ενάντια στον Ν. 4093 και τις διαθεσιμότητες;
Κι όμως, έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης!
Είμαστε υπεύθυνοι γιατί φροντίζαμε να “βγαίνει η δουλειά” και να μην φεύγουμε όταν τελειώνει το τυπικό μας ωράριο. Είμαστε υπεύθυνοι γιατί πηγαίνουμε με δικά μας έξοδα σε αυτοψίες, για να προχωρούν οι υποθέσεις των πολιτών. Είμαστε υπεύθυνοι γιατί, προκειμένου να υπάρχει απορροφητικότητα στα έργα του ΕΣΠΑ, έχουμε φύγει από τα γραφεία μας βράδυ, έχουμε πάρει δουλειά για το σπίτι.
Όμως, κ. Μητσοτάκη, αυτά δεν τα κάναμε για σας ή την κυβέρνησή σας. Δεν τα κάναμε ούτε για τις υπερωρίες που ποτέ δεν μας δώσατε, ούτε για τους πενιχρούς μας μισθούς, ούτε για να το μάθετε εσείς και οι όμοιοί σας. Το κάναμε για να μην πάψει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως προσπαθούν με το να μας λοιδωρούν, να μας πετσοκόβουν και -τελευταία- να μας απειλούν και με αργία. Το κάναμε για να ακούσουμε από τους πολίτες που αγωνιούν, καμιά φορά ένα μπράβο. Το κάναμε για να δούμε καινούργια μουσεία να ανοίγουν, νέους αρχαιολογικούς χώρους να αναδεικνύονται, για να σωθούν αρχαιότητες από τη λαίλαπα της αρχαιοκαπηλίας. Το κάναμε για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους άνεργους συναδέλφους και συμπολίτες μας. Το κάναμε γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας.
Αυτό εσάς δεν σας ενδιαφέρει. Δεν πειράζει. Σας ενδιαφέρει όμως κάτι άλλο: αν δεν δείτε τα πραγματικά περιστατικά και δεν πάρετε πίσω τις απειλές για αργίες, το Υπουργείο δεν θα ξαναλειτουργήσει. Με δική σας ευθύνη. Και οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και ποιος προσπαθεί απλώς να διαλύσει τον δημόσιο τομέα.
Ελάτε να συγκρίνουμε, λοιπόν, την προσφορά μας!»

Χ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version