Αρχική κοινωνία Αποπλέει τις επόμενες μέρες ο Στόλος της Ελευθερίας

Αποπλέει τις επόμενες μέρες ο Στόλος της Ελευθερίας

Ελληνοϊσραηλινές απειλές κατά της διεθνής απόστολής. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Εν μέσω ξεκάθαρων απειλών για τη ζωή τους, τόσο από το Ισραήλ όσο και από την ελληνική Κυβέρνηση, δεκάδες ακτιβιστές με 10 πλοία, από τα οποία δύο είναι φορτηγά που θα μεταφέρουν φορτίο ανθρωπιστικής βοήθεια, είναι έτοιμοι να αποπλεύσουν για τη λωρίδα της Γάζας.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις φρικτές δολοφονίες 9 ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της πρώτης διεθνούς αποστολής Στόλος της Ελευθερίας, εκατοντάδες επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, ευρωβουλευτές, συγγραφείς, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, συνεργεία διεθνών τηλεοπτικών σταθμών όπως και δημοσιογράφοι σε αποστολή από πολλά διεθνή μέσα και εφημερίδες θα συνδράμουν στη νέα αποστολή βοήθειας.
Και ενώ η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιό της ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, από τη μία πλευρά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη, άρχισαν να… προειδοποιούν. Αντιμετωπίζοντας τα πληρώματα ως μελλοθάνατους, ο Ρον Πρόσορ υπογράμμισε πως «η χώρα του είναι αποφασισμένη να σταματήσει το στολίσκο».
Την ίδια ώρα η Χαμάς, καλεί τους διοργανωτές του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ να προχωρήσουν και να πλεύσουν προς τη Λωρίδα της Γάζας και να σπάσουν το συνεχιζόμενο ισραηλινό αποκλεισμό, παρά τις απειλές.
Από την άλλη πλευρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί τους ακτιβιστές να το… ξανασκεφτούν. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «ανέκοψαν» στην περιγραφή της ισραηλινής πειρατείας και της δολοφονίας 9 ακτιβιστών, το ελληνικό υπ.Εξ. επισημαίνει στην τραγελαφική του ανακοίνωση: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες καθώς και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο με προορισμό το λιμένα της Γάζας. Η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους». Και μπορεί πέρυσι το βασικό επιχείρημα των Ισραηλινών να ήταν ότι πρόκειται για σχέδιο των Ισλαμιστών και του Ερνοτγάν, φέτος όμως, ακόμη και αυτό, το φαιδρό επιχείρημα, εξαφανίστηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Ο Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ θα περιλαμβάνει περισσότερα πλοία, ακόμα και χωρίς το Μαβί Μαρμαρά. Επιπλέον, η συμμαχία συνίσταται από πολύ μεγαλύτερο αριθμό οργανώσεων, από όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Αφρική.  Με αυτά τα δεδομένα ακτιβιστές που θα βρεθούν στα πλοία δίνουν την τελευταία -πριν την αναχώρηση- συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Δευτέρα, στις 27 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ.

Ένοχος ο Γεωργάτος!
Στο κράτος – εκδικητή που ζούμε δεν μπορεί παρά οι καταθέσεις των αστυνομικών να λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψιν της δικαιοσύνης.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή ο Γεράσιμος Γεωργάτος. Ο διαδηλωτής που είχε βρεθεί και είχε χτυπηθεί (μαζί με δεκάδες άλλους) στην συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία τον Ιούνη του 2010, μετά τις δολοφονίες των ακτιβιστών. Την ίδια μέρα συνελήφθη κατηγορούμενος -μεταξύ άλλων- πως δάγκωσε άνδρα των ΜΑΤ, αφού πρώτα τους χτύπησε! Να υπενθυμίσουμε πως οι 7 αστυνομικοί που αρχικά είχαν κληθεί να καταθέσουν, είχαν δώσει ισάριθμες διαφορετικές εκδοχές…

Σχόλια

Exit mobile version