Αρχική πολιτική αριστερά Απομακρύνεται ο στόχος για ΣΥΡΙΖΑ των μελών

Απομακρύνεται ο στόχος για ΣΥΡΙΖΑ των μελών

Σχετικά με την απόφαση της τελευταίας Κ.Ε.

Η Κ.Ε. συνεδρίασε στις 31/8 & 1/9 για την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, τον προγραμματισμό δράσης και την πολιτική κατεύθυνση στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το γεγονός και μόνο ότι συζητήθηκαν οι εκλογές του Μαΐου τη στιγμή που κατεδαφίζονται δικαιώματα, σαρώνονται κατακτήσεις και ο λαός δίνει αγώνα για την επιβίωσή του καταδεικνύει ότι ο στόχος της ανατροπής της κυβέρνησης που επαγγέλλεται το κόμμα μας εδράζεται στην βεβαιότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης σαν ώριμο φρούτο, άποψη που θεωρούμε λαθεμένη και μάλιστα επικίνδυνη.
Η Πολιτική Απόφαση είναι ένα κείμενο που περιλαμβάνει τα πάντα από το ότι θα σταθεί δίπλα στις κινητοποιήσεις μέχρι ότι θα συγκροτήσει λαϊκές επιτροπές για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Αναδεικνύει σε σημαντικό σταθμό της περιόδου τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δεν επεξεργάζεται πολιτική για την Παιδεία, την Υγεία, την διάλυση των δήμων και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
Αρκείται στη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών, που θα περιοριστούν σε οργανωτικού τύπου κινήσεις, ενώ έπρεπε να προτείνει λύσεις για την λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων που κλείνουν αυτή την περίοδο και για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας. Να διεγείρει την κοινωνική πρωτοβουλία, να υποδείξει δρόμο και προοπτική ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή όλων των εργαζομένων γύρω από τους στόχους. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η οργάνωση των ανέργων, των απολυμένων κατά γειτονιές. Το θεωρούμε κρίσιμο στοιχείο για την κοινωνική άμυνα όχι μόνο στις μνημονιακές πολιτικές αλλά και στην επέλαση της φασιστικής ιδεολογίας.
Προτείνουμε η επόμενη Κ.Ε., που θα συγκληθεί τέλος Σεπτέμβρη, αφού αποτιμήσει τη δράση του κόμματος να ξανασυζητήσει την πολιτική κατάσταση που δημιουργείται με τις μαζικές απεργίες.
Η παραλυτική διαδικασία που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και απαιτεί αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η μεθοδολογία της φοιτητικής συνέλευσης που ακολουθούν οι δύο «παρατάξεις» οδηγεί στην εκφώνηση παράλληλων μονολόγων, δεν επιτρέπει συγκλίσεις με αποτέλεσμα νηφάλιες και γόνιμες τοποθετήσεις να μένουν αναξιοποίητες. Η Κ.Ε., δυστυχώς, περιορίζεται στην επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων ενώ θα έπρεπε να είναι όργανο αιχμής και παραγωγής πολιτικής.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, η χάραξη της πολιτικής για δήμους με πληθυσμό άνω των 60.000 θα γίνει από την Κ.Ε. κατόπιν διαβούλευσης και με σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Οργανώσεων. Είναι μία πρόταση που παραβιάζει ευθέως το Καταστατικό (άρθρο 25), αφού η παραπάνω πρόνοια προβλέπεται μόνο για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Τη μεθόδευση την καταγγείλαμε (περιέργως μόνο εμείς) και επιμείναμε μέχρι τέλους, αλλά η τελική διατύπωση της απόφασης παραμένει αντικαταστατική.
Έτσι η Κεντρική Επιτροπή, με συντριπτική αφωνία και αδιαφορία, αποφάσισε να «διορίσει» τους υποψηφίους δημάρχους ποδηγετώντας τις κομματικές οργανώσεις και περιορίζοντάς τις στην άσκηση πρακτικών καθηκόντων. Η ηγεσία μετατρέπει, συνολικά το κόμμα, σε παθητικό αποδέκτη εντολών ακόμη και στο κατ’ εξοχή αντικείμενο των κομματικών οργανώσεων δηλ. την παραγωγή αυτοδιοικητικής πολιτικής.
Έτσι, με το πρόσχημα «να κοκκινίσει ο χάρτης» το έλλειμμα δημοκρατίας μέσα στο κόμμα μας βαθαίνει ενώ απομακρύνεται ο, διακηρυγμένος από το Συνέδριο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Άννα Μαντέλου
Μάριος Κρητικός
Μέλη της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Exit mobile version