Αρχική πολιτική αριστερά Απολογισμός μιας άλλης… διαβούλευσης

Απολογισμός μιας άλλης… διαβούλευσης

Αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις πολιτών στη Δυτική Ελλάδα συζητούν για το σχέδιο «Καλλικράτης».

 

Η «Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση» Πάτρας – Αχαΐας, η Κίνηση Πολιτών Αστακού και η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου διοργάνωσαν, το προηγούμενο διάστημα, σειρά εκδηλώσεων στη Δυτική Ελλάδα για το σχέδιο «Καλλικράτης». Στις συζητήσεις πήραν μέρος τοπικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο δήμαρχος Αστακού, ο δήμαρχος Αιτωλικού, ο αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι από τα Τοπικά Συμβούλια Μύτηκα, Ευπαλίου κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν συλλογικότητες, όπως η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας Πάτρας, η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, η Πανηλειακή Επιτροπή για τα Καμένα, η Κίνηση Κατοίκων Βελβιτσίου ενάντια στους Πυλώνες της ΔΕΗ κ.ά.

Στις συζητήσεις διατυπώθηκαν πλήθος διαπιστώσεων για τα υπαρκτά προβλήματα των καποδιστριακών δήμων αλλά και πλήθος επιχειρημάτων για μια άλλη πολιτική στα ζητήματα των δημοτών. Οι «υπέρμαχοι» του σχεδίου αναφέρθηκαν κυρίως στη γενική ιδέα μιας μεταρρύθμισης, με τον καθένα να θέτει με το δικό του τρόπο προϋποθέσεις οικονομικής απόδοσης και δημοκρατικού ελέγχου, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν, χωρίς αυτές, θα υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση και τους διαφαινόμενους στόχους της.

Η πλευρά όσων στέκονται αρνητικά αντιλαμβάνεται ότι με τον «Καλλικράτη» τα πράγματα θα χειροτερεύσουν δραματικά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς να υπερασπίζεται τη σημερινή εικόνα των ΟΤΑ, η πλευρά αυτή υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται καμία πιθανότητα δημοκρατικού ελέγχου και συμμετοχής.

Θεωρεί ουσιαστική στάση τη μη προώθηση της μεταρρύθμισης μέσω της ανάπτυξης αγώνων, καθώς το σχέδιο επιχειρείται να συνδυαστεί με την επιτήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δημιουργώντας νέα πραγματικότητα για τους δημότες: πρόσθετη φορολογία, ακριβότερα τέλη, επέκταση της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από τρία κοινοτικά πλαίσια, το ανύπαρκτο ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να είναι μοχλός ανάπτυξης αλλά το φιλοδώρημα της καχεξίας, όπως τονίστηκε.

Οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές τόσο για την ευρύτητα της συμμετοχής όσο και για τις απόψεις που κατατέθηκαν. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση στην Πάτρα ήταν αφιερωμένη στον αγωνιστή δικηγόρο Άγγελο Παπαδόπουλο, βασικό άνθρωπο της «Αριστεράς στην Αυτοδιοίκηση» και του εντύπου «Αντιστάσεις», που έφυγε πρόωρα πριν από ένα χρόνο.

 

Σχόλια

Exit mobile version