Αρχική πολιτική Αποδοκιμασία Παπούλια και προσαγωγές πολιτών

Αποδοκιμασία Παπούλια και προσαγωγές πολιτών

«Ω, κατηραμένη αμαύρωση των πολυχρονεμένων μας θεσμών! Ω, βάρβαροι μισθωτοί-άνεργοι-συνταξιούχοι, σύννεφα μαύρα μπροστά στους φωτο(δανειο)δότες ήλιους των εθνοσωτήριων πολιτικών ανδρών μας! Στα σκοτεινά κελιά του πύργου του Λονδίνου, ευθύς, σκουλήκια της αναίτιας διαμαρτυρίας!» -τυχαίος MEGAλοδημοσιογράφος, Τα Μεγάλα Χρονικά (annales), του δελτίου των 8.

Παρά τις καθεστωτικές κραυγές, ο θιγόμενος από τα μέτρα κόσμος, έδειξε για ακόμη μια φορά τις διαθέσεις του απέναντι στο πολιτικό προσωπικό της κατεχόμενης Ελλάδας. Κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, στη Χαλκίδα αυτή τη φορά, και με αποδέκτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. και τον Τ. Γιαννίτση.
Το σκηνικό τρόμου στην πόλη της Χαλκίδας είχε στηθεί από νωρίς το πρωί. Εκατοντάδες αστυνομικοί, ΜΑΤ, υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και λιμενικοί είχαν δημιουργήσει εκτεταμένες «υγειονομικές ζώνες» γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Το ίδιο και γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου εκτός από τα στρατιωτικά αγήματα και τις αστυνομικές δυνάμεις, ο τόπος είχε γεμίσει από ασφαλίτες με πολιτικά, οι οποίοι «επέβλεπαν» μια ολιγομελή σχετικά ομάδα αγωνιζόμενων ανθρώπων. Η επικίνδυνη πράξη τους; Μοίρασμα μερικών δεκάδων προκηρύξεων ενάντια στα χαράτσια. Τα διαβολικά εφόδιά τους; 1 ντουντούκα, και μερικά χάρτινα πλακάτ μεγέθους Α4.
Μετά τη δοξολογία, κατά την κατεύθυνση του κόσμου προς την θάλασσα, τα πρώτα συνθήματα άρχισαν να ακούγονται. Η αστυνομία επιτέθηκε, δημοκρατικότατα πάντα, για να αποχωρήσει μετά από λίγο, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου. Εν τω μεταξύ, κατέφθασε κι ο Κ. Παπούλιας, συνοδεία μιας ντουζίνας περιπολικών και μοτοσικλετιστών, οπότε ο κόσμος από γύρω άρχισε να μουρμουράει: «Δεν ντρέπονται, πρέπει να τους συνοδεύει ολόκληρη κουστωδία κι ο κοσμάκης πεινάει»… Τα συνθήματα συνεχίστηκαν, ενώ ο κόσμος άρχισε να ξεθαρρεύει όλο και περισσότερο. Ο σταυρός πέφτει στη θάλασσα. Οι ατάκες από τον οργισμένο κόσμο, αφοπλιστικές: «Ρίχτε τους κυβερνητικούς στη θάλασσα», «Ξεπουλάτε τα πάντα και θέλετε να ευλογήσετε τα ύδατα», «Μη μολύνετε τα νερά του Ευρίπου». Μετά την τελετή, ασφαλίτες στημένοι στον παράδρομο, επιτέθηκαν εναντίον 5-6 αγωνιστών που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν, με σκοπό να πραγματοποιήσουν βίαιες προσαγωγές. Μια κοπελιά σώθηκε, γιατί απλοί πολίτες από γύρω της, την τράβηξαν κυριολεκτικά από τα χέρια. Νεαρός που έπινε καφέ στην παραλία με την παρέα του – επειδή διαμαρτυρήθηκε αντιδρώντας στη βιαιότητα των αστυνομικών, συνελήφθη επίσης. Μια συναγωνίστρια χτυπήθηκε κατά τη συμπλοκή και την παρέλαβε το ΕΚΑΒ από το αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι 6 προσαχθέντες.  Τέλος, στο Τμήμα, το θέατρο του απολυταρχικού παραλόγου, συνεχίστηκε. Με επίμονες άνωθεν εντολές, σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των 6 συλληφθέντων, με βάση το άρθρο 168 (προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας).
Η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου έξω από το Τμήμα υπήρξε διαρκώς και μεγαλύτερη όσο κυλούσαν οι ώρες. Εκατοντάδες άνθρωποι, παλμός, συνθήματα. Επί 3-4 ώρες, μέσα στο κρύο και το χιονόνερο, όχι μόνο δεν έφευγε κανείς , αλλά η συγκέντρωση πύκνωνε όλο και περισσότερο. Όταν πια η αστυνομία κατάλαβε ότι όσος χρόνος και να περνούσε, δεν θα έφευγε κανείς, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Η προανάκριση, συνεχίζεται…
Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Exit mobile version