Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Απεταξάμην το σωματείο»

«Απεταξάμην το σωματείο»

Δηλώσεις νομιμοφροσύνης ζητά από τους εργαζόμενους ο Ιανός.

Δεν περνάει εβδομάδα πλέον στη Θεσσαλονίκη, δίχως να παρουσιαστούν καινούργια κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ειδήσεις για απολύσεις και απλήρωτους εργαζόμενους. Πλέον, ακόμη και επιχειρήσεις που θεωρούνται κερδοφόρες με πρόσχημα την κρίση καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Τελευταίο σε μια σειρά περιστατικών έρχεται να καταγραφεί η άρνηση της εργοδοσίας του Ιανού να καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Την Κυριακή, 19/6, η εταιρία Ιανός απασχόλησε είκοσι άτομα. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πληρώσει τη νόμιμη προσαύξηση παραβιάζοντας συνειδητά την εργατική νομοθεσία. Εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας να τηρήσει τη νομιμότητα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου, που είχε εργαστεί εκείνη τη μέρα, απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία και τηλεφώνησε στην εταιρία.
Είχε προηγηθεί προσπάθεια συνεννόησης με την εργοδοσία της επιχείρησης που, όμως, δεν καρποφόρησε.
Μετά την παρέμβαση της  Επιθεώρησης Εργασίας η εταιρία κατέβαλε το νόμιμο ποσό σ’ όλους όσους εργάστηκαν τη συγκεκριμένη Κυριακή. Αλλά το ζήτημα δεν τελείωσε εκεί. Η διοίκηση της επιχείρησης διαδίδοντας ψευδώς ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο κι απειλώντας τους υπαλλήλους μέχρι και με μειώσεις μισθών -για να πληρωθεί το ανύπαρκτο πρόστιμο!- συγκάλεσε συνάντηση, την Πέμπτη 15/7- ημέρα που ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έλειπε με άδεια εκτός Θεσσαλονίκης- των εργαζομένων στο κεντρικό κατάστημα όπου τους ζήτησε να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους και να «αποκηρύξουν» το σωματείο.
Όπως μαθαίνουμε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργοδοσίας-εργαζομένων, στήθηκε ένα άτυπο λαϊκό δικαστήριο, με τα διοικητικά στελέχη της επιχείρησης να ζητούν δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους υπαλλήλους. «Σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με το φόβο της ανεργίας να πλανάται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων το δίλημμα ή με το σωματείο ή με τη δουλειά σου είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί από τους περισσότερους», δηλώνει στον Δρόμο συνδικαλιστής στο χώρο του βιβλίου, ενώ συμπληρώνει ότι ήρθε η ώρα και οι εργαζόμενοι να επιλέξουν στρατόπεδο. Το σωματείο, πια, προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η επιχείρηση συνεχίσει το εκβιαστικό παιχνίδι που ξεκίνησε με τους εργαζόμενους.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version