Αρχική κοινωνία εργασία Απεργιακό μπλόκο στην Olympic Catering

Απεργιακό μπλόκο στην Olympic Catering

Απάντηση με περιφρουρημένες απεργίες στις μαζικές απολύσεις.
Της Μαίρης Ευθυμιάτου.

Mε μαζικές και συνεχόμενες περιφρουρήσεις και δύο επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου απάντησαν οι εργαζόμενοι της Olympic Catering στις αιφνίδιες μαζικές απολύσεις 25 συναδέλφων τους, που η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε πρόσφατα.  Σε ένα περιβάλλον τουλάχιστον αφιλόξενο για τους εργαζόμενους, καθώς οι συνθήκες εργασίας στις περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι συνθήκες γαλέρας, οι 570 απεργοί της Olympic Catering θεωρούν, μιλώντας στον Δρόμο, μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κατάφεραν με τον αγώνα τους να κάνουν τους διευθυντές της εταιρίας να «μπουν κρυφά για δουλειά», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στην αγορά της μαζικής εστίασης να απολύονται εργαζόμενοι τον Μάιο, όταν παραδοσιακά η δουλειά αυξάνεται – και μάλιστα στους χώρους του αεροδρομίου, όπου οι θερινές πτήσεις είναι υπερδιπλάσιες των χειμερινών. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, διά στόματος της προέδρου του σωματείου τους, Ευγενίας Φράγκου, «παράνομες» τις απολύσεις, με την αιτιολογία της μείωσης της δουλειάς, «όταν η εταιρία καλεί το προσωπικό της να δουλέψει υπερωρίες και ρεπό και χρησιμοποιεί δανεικούς εργαζόμενους». Παράλληλα, η Ε. Φράγκου τονίζει πως οι απολύσεις είναι παράνομες, εφόσον η διοίκηση προχώρησε σε αυτές χωρίς να φροντίσει να ενημερώσει, έστω και για τυπικούς λόγους, το σωματείο.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το σωματείο, το τελευταίο διάστημα ανακοινώθηκαν περίπου 25 αιφνιδιαστικές απολύσεις, ενώ είναι συστηματική η προσπάθεια της εταιρίας να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς αρκετών εργαζομένων από 8ωρο σε 4ωρο. Ας σημειωθεί πως από τους 570 εργαζόμενους, η πλειονότητα απασχολείται με το ιδιότυπο καθεστώς των συμβάσεων διαρκείας, 8μηνων δηλαδή συμβάσεων που ανανεώνονται διαρκώς.
Η αντίδραση του σωματείου στις απολύσεις ήταν άμεση, καθώς συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε ομόφωνα κινητοποιήσεις. Έτσι πραγματοποιήθηκε μια προειδοποιητική 3ωρη στάση εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα –οπότε το σωματείο ζήτησε επίσημη συνάντηση και ενημέρωση από τη διοίκηση του ομίλου Everest, στον οποίο ανήκει η Olympic Catering- και, εφόσον η συνάντηση αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε και πάλι ομόφωνα την πραγματοποίηση δύο συνεχόμενων 24ωρων απεργιών, που έγιναν με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή που άγγιξε το 99% την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη.  Σύμφωνα με την Ε. Φράγκου, «αυτό που θορύβησε τη διοίκηση της εταιρίας ήταν η μαζικότητα των απεργιών και των κινητοποιήσεων, καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους για επαναπρόσληψη των απολυθέντων και περιφρούρησαν δυναμικά τις απεργίες τους».
Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των εργαζόμενων να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους και να διεκδικήσουν καλύτερο εργασιακό μέλλον ήταν η μεγάλη συμμετοχή στις ομάδες περιφρούρησης, που έφτανε και τα 60-70 άτομα ανά ομάδα, με παραμονή στο χώρο έως και 18 συνεχόμενες ώρες, και τα δύο 24ωρα των κινητοποιήσεων. Στους απεργούς συμπαραστάθηκαν τόσο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που εξέδωσε ανακοίνωση και μέλη της διοίκησής του παραβρέθηκαν στο χώρο, όσο και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ στις κινητοποιήσεις παραβρέθηκαν και μέλη της ΟΣΠΑ.
Οι εργαζόμενοι στην Olympic Catering καταγγέλλουν μια συστηματική προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας να υποβαθμίσει το έργο που γίνεται, παρά το γεγονός ότι και αυξανόμενη δουλειά έχει και συμμετέχει σε έναν τεράστιο όμιλο (Everest – Όμιλος Vivartia), που αποτελεί μεγάλο όνομα στο χώρο της μαζικής εστίασης.  Η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ανάγκασε τον πρόεδρο του Ομίλου Everest, Λαυρέντη Φρέρη να δεχτεί να μιλήσει μαζί τους.

Μαίρη Ευθυμιάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version