Αρχική κοινωνία Απειλές κατά των μαθητών

Απειλές κατά των μαθητών

Εκβιάζουν στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς όσους αγωνίζονται για δωρεάν Παιδεία.
Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Αγώνα διατήρησης της κατάληψης, παρά τους εκβιασμούς και τον ψυχολογικό πόλεμο που υφίστανται τα τελευταία 24ωρα, κάνουν οι μαθητές στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς.
Μία διάρρηξη στο κυλικείο από εξωσχολικούς ήταν η αφορμή για να αρχίσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές προς τους μαθητές για σπάσιμο της κατάληψης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή.
«Αρχικά ο διευθυντής του σχολείου μάς έλεγε πως θα φέρει εισαγγελέα για τη ληστεία, αλλά όταν του απαντήσαμε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς με εντολή του υπουργείου Παιδείας έχει απαγορευτεί, τότε άρχισε τις απειλές πως θα χάσουμε τις εκδρομές μας κ.λπ.», αναφέρει μαθήτρια του συγκεκριμένου σχολείου στον Δρόμο, περιγράφοντας το κλίμα από τον εκπαιδευτικό-διευθυντή της.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί για τους μαθητές που διεκδικούν βιβλία αντί για φωτοτυπίες και καθηγητές αντί για κενές ώρες διδασκαλίας το… δώρο των εκδρομών. Είναι χαρακτηριστικό όμως της κουλτούρας και της νοοτροπίας κάποιων –λίγων ευτυχώς– εκπαιδευτικών οι οποίοι τείνουν, ακόμη και στις μέρες του Μνημονίου, της φωτοτυπίας και των cd, να προσπαθούν να δωροδοκήσουν τους μαθητές τους με μία εκδρομή, αντί για γνώση και εκπαίδευση. Και ό,τι δεν μπόρεσε να καταφέρει ο διευθυντής, τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να το πράξουν οι γονείς: «Καθημερινά πλέον 10-15 γονείς μαθητών που είναι κατά της κατάληψης, αλλά είναι η συντριπτική μειοψηφία, βρίσκονται από το πρωί έξω από το κτίριο μαζί με το διευθυντή μας και διαμαρτύρονται που το σχολείο είναι κλειστό», αναφέρει η ίδια μαθήτρια σημειώνοντας πως κάποιοι από τους γονείς απειλούν ακόμη και το λυκειάρχη για την κατάληψη.
Παρά την έκρυθμη κατάσταση και το γεγονός πως τόσο η ληστεία όσο και η παρουσία γονιών λειτουργούν αποθαρρυντικά στη συνέχιση του αγώνα των μαθητών, οι ίδιοι δηλώνουν πως θα διατηρήσουν την κατάληψή τους μέχρι να δικαιωθούν.
Όπως δηλώνει στονΔρόμο η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Κηφισιάς, «δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε το σχολείο. Απεναντίας περιμένουμε και καλούμε τόσο τα σχολεία της περιοχής μας όσο και τα υπόλοιπα της Αθήνας να βρεθούν μαζί μας στον αγώνα για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο».
Την ίδια ώρα σχεδόν 100 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα. Από την Καλλιθέα μέχρι τους Αγίους Αναργύρους και το Ίλιον, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Αγρίνιο, σταδιακά, ο αγώνας των μαθητών αποκτά μαζικό χαρακτήρα.

 

Σχόλια

Exit mobile version