Αρχική κοινωνία εργασία Απειλές εναντίον συνδικαλιστών

Απειλές εναντίον συνδικαλιστών

«Οι άλλες διαστάσεις του εκπαιδευτικού» συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) την περασμένη Κυριακή (28/8) σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν επετράπη να συμμετάσχουν!

Λογικό, αφού καμία σχέση δεν έχουν οι εργοδότες και οι προσπάθειές τους να ντύσουν με το μανδύα της νομιμότητας τις ενέργειές τους για τον προσπορισμό ολοένα μεγαλύτερου κέρδους στις πλάτες εργαζομένων, γονέων και μαθητών. Όταν οι εκπαιδευτικοί της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής, ο Βύρων, άρχισαν να διανέμουν (στο δημόσιο χώρο) εκτός του ξενοδοχείου ενημερωτικό κείμενο προς τους συναδέλφους, δέχτηκαν την προκλητική αντίδραση των διοργανωτών του EUROPALSO, η οποία απειλούσαν θεούς και δαίμονες.

Διώχτηκαν από το χώρο της εκδήλωσης
Λογικό και αυτό, αφού τι δουλειά έχει μια επαγγελματική ομάδα ανθρώπων των οποίων ο μισθός μειώθηκε, πριν… ανακαλυφθεί το Μνημόνιο, κατά 50% από τη δημιουργία του ψευδοσωματείου ανάμεσα σε εκείνους που το δημιούργησαν; Το εν λόγω ψευδοσωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών Ν. Αττικής, η πρόεδρος του οποίου δηλώνει επάγγελμα ταμίας(!), όχι μόνο δεν εξυπηρετεί εργατικά συμφέροντα αλλά υφαρπάζοντας την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση του κέρδους των φροντιστηριούχων, κατάφερε να επιβάλλει «κίτρινες» συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Οργανώνουν εκλογές με χουντικές μεθόδους, με αποκλεισμούς και προκατασκευασμένες λίστες παραπλανημένων και τρομοκρατημένων εργαζομένων μαζί με τους εμπνευστές τους κι αρχιτέκτονες – ιδιοκτήτες, αλλά και γνωστούς συνδικαλιστές δικηγόρους. Κατά τα φαινόμενα, όμως, αυτά δεν είναι αρκετά για τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να τρομοκρατήσουν και δη να εξοντώσουν όποια συλλογικότητα εργαζομένων τολμά και στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους, ακυρώνοντας τη συνδικαλιστική ελευθερία στην πράξη.

Απειλές για συλλήψεις, μηνύσεις, αποζημιώσεις…
Οι οργανωτές φώναξαν την αστυνομία, αποφασισμένοι να μηνύσουν τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση. Δεν μπορείς να αναιρείς την τρομοκράτηση της συνδικαλιστικής δράσης, να αντιδράς στην απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού που τον κατεβάζουν στο ύψος του εμπορεύματος που θα κοστίσει λιγότερο. Δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι ειρηνικά. Οι εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στο τμήμα για εξακρίβωση κι ανταλλαγή στοιχείων!
Και αυτό λογικό, αφού οι καθηγητές ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών και αναφέρονται στο σωματείο τους (Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής – Βύρωνας) σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έστησαν εδώ και μερικά χρόνια το ψευτοσωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών Ν. Αττικής με τη συμμετοχή του συνδικαλιστή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσσού. Οι ίδιοι οι εργοδότες καυχώνται ότι χάρις και στις «παρεμβάσεις των νομικών κ.κ. Λυκουρέζου και Δ. Βερβεσού» (περιοδικό Εuropalso news, Μάρτιος 2010, σελ. 6) προσπαθούν να μετατρέψουν τα κέντρα ξένων γλωσσών τους σε «εργασιακά κάτεργα».
Οι εκπαιδευτικοί άκουσαν τους εργοδότες να μιλάνε για τις δυσκολίες που περνούν και τα σημεία των καιρών. Λογικό, επίσης. Γι’ αυτό εξάλλου κάνουν εκλογές με περιφρούρηση μπράβων, χρησιμοποιούν χουντικές μεθόδους με αποκλεισμούς και προκατασκευασμένες λίστες παραπλανημένων και τρομοκρατημένων εργαζομένων για να υπονομεύσουν τη γνήσια συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Οι πρακτικές αυτές έχουν μοναδικό σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να επιβάλλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και μετατροπή των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε σύγχρονα «εργασιακά κάτεργα». Δεν είναι δυνατό να τους επιτραπεί να σέρνουν στα δικαστήρια εκπαιδευτικούς επειδή διεκδικούν τις κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές τους ελευθερίες και υπερασπίζονται εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών.  Μετά από τα παραπάνω γεγονότα και την αναγκαστική αποχώρηση των μελών του Βύρωνα, υπήρξαν και αντιδράσεις εντός του χώρου από εκπαιδευτικούς που επισκέφτηκαν το Συνέδριο και την έκθεση βιβλίου. Η απάντηση σε αντίστοιχες ενέργειες είναι η ενίσχυση των πραγματικών σωματείων και ο πολλαπλασιασμός των παρεμβάσεων για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Αδαμαντία Μπαμπούλα,
μέλος του Δ.Σ. του σωματείου ο Βύρων.

 

Σχόλια

Exit mobile version