Αρχική κοινωνία Απίστευτο σκάνδαλο στους αγροτικούς συνεταιρισμούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας

Απίστευτο σκάνδαλο στους αγροτικούς συνεταιρισμούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας

Μέχρι και 40% καπέλο πλήρωναν παράτυπα οι αγρότες σε πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αιτήσεις και να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Οι αγρότες οφείλουν, σύμφωνα με το νόμο, να καταθέσουν αιτήσεις στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να δηλώσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν και, στη συνέχεια, να πάρουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ως αρμόδιος φορέας, έχει επιβάλει ενιαίο τιμολόγιο για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, που προβλέπει ποσά από 55 έως και 150 ευρώ συν ΦΠΑ, ανάλογα με τα στρέμματα. Σε πολλές όμως περιπτώσεις ζητούνταν επιπλέον 15 έως 30 ευρώ ανά παραγωγό με πρόφαση την ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των συνεταιρισμών.

Οι καταγγελίες αγροτών για το «γρηγορόσημο» που έπρεπε να καταβάλουν, έφτασαν στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, με απόφαση της οποίας παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Μόλις το θέμα έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρίστος Τσιχιτάς, παραδέχτηκε την παρατυπία και έδωσε εντολή στους συνεταιρισμούς να επιστρέψουν στα μέλη τους τα επιπλέον χρήματα.

Λ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version