Αρχική κοινωνία εργασία Αξιολόγηση δομών και στο βάθος απολύσεις

Αξιολόγηση δομών και στο βάθος απολύσεις

Η γαλλική απόβαση ξεκινά από την Αυτοδιοίκηση. Του Γιώργου Κατερίνη

Τη συμβολή που έχουν οι Γάλλοι ειδικοί της Task Force στην αναμόρφωση των δομών του Δημοσίου εξήρε, πρόσφατα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης στον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι οι απώτερες βλέψεις των Γάλλων, σχετικά με την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου (κοινώς τι… ζόρι τραβάνε), το γεγονός πάντως είναι ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου ξεκίνησαν να προωθούν πιλοτικά τη λεγόμενη «αξιολόγηση-αναμόρφωση» αρχής γενομένης από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ της καλλικρατικής αναμόρφωσης. Οι δεκατρείς φορείς που… αυτοπροτάθηκαν για να συμμετάσχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα δεχτούν άμεσα τη στενή επίβλεψη από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την καθοδήγηση της γνωστής Task Force. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για απολύσεις 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 δεν αφήνουν περιθώρια για το τι σημαίνει, στην πράξη, «κινητικότητα». Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η μείωση του προσωπικού.  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έσπευσε από τους πρώτους να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, θέτοντας με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα τις δομές της σε αξιολόγηση.
«Η απαράδεκτη “σπουδή” της πολιτικής ηγεσίας της ΠΔΕ να αυτοπροταθεί για πιλοτική αρχική συμμετοχή σε πρόγραμμα αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών των ΟΤΑ χωρίς καμιά ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των εργαζομένων στην ΠΔΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις στοχεύσεις της», τονίζουν στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και συνεχίζουν: «Σε καμία περίπτωση δεν πείθουν οι εξαγγελίες για προθέσεις εξορθολογισμού. Η κυβερνητική πολιτική, η τρόικα και η Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει σαφείς απαιτήσεις για απολύσεις. Η συμμετοχή της ΠΔΕ στους σχεδιασμούς τους δεν προμηνύει αίσια αποτελέσματα».
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ εδώ και 15 μήνες έχουν καταθέσει συγκροτημένη πρόταση για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στην Περιφέρεια, δεν έχουν λάβει απάντηση. Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας έσπευσε να ενταχθεί εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης των υπηρεσιών της με προκαθορισμένο στόχο τη μείωση προσωπικού. «Μπορεί να είναι αξιόπιστοι αξιολογητές οι χτεσινοί υμνητές του Καλλικράτη, οι υποστηρικτές των αντικοινωνικών μνημονίων με τις ολέθριες επιπτώσεις;», αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι στην απόφασή τους, καλώντας σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Σχόλια

Exit mobile version