Αρχική κοινωνία εργασία Αν και… ανοικτό δεν γλιτώνει τις περικοπές

Αν και… ανοικτό δεν γλιτώνει τις περικοπές

Προσπάθεια απόλυσης του 30% των καθηγητών του ΕΑΠ.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να μειώσει δαπάνες για να παρουσιάσει πρόοδο στις… εξετάσεις της τρόικας, φθάνουν σε υπερβολές. Με αιφνιδιαστικό αίτημα προς τη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ζήτησε να απολυθεί το 30% των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν υπογραφεί οι ετήσιες συμβάσεις τους και όλοι είχαν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους. Μια τέτοια απόφαση «και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, θα οδηγούσε στην πλήρη απορρύθμιση όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ. Η απόλυση του 30% των 1.700 περίπου συμβασιούχων θα οδηγούσε, αναγκαστικά, σε συμπτύξεις και συγκέντρωση των τμημάτων στις μεγάλες πόλεις. Τα νέα τμήματα θα ήταν υποχρεωτικά λιγότερα σε αριθμό (κατά 30%) σε σχέση με τα υφιστάμενα, με αποτέλεσμα υπεράριθμα τμήματα και επιπλέον επιβάρυνση των φοιτητών με το κόστος μετακίνησης».
Το παραπάνω απόσπασμα από επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Διδασκόντων στο ΕΑΠ, στους φοιτητές, είναι αποκαλυπτικό της πολιτικής που χαράζει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Να σημειώσουμε ότι το ΕΑΠ είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί με δίδακτρα, τα οποία καλύπτουν και το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των εκπαιδευτικών. Οι διδάσκοντες προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με βάση τον αριθμό των τμημάτων που δημιουργούνται. Άρα, δεν μιλάμε για υπεράριθμους καθηγητές, ούτε για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν, όμως, μοναδική έγνοια των κυβερνώντων στην εποχή του Μνημονίου είναι η περικοπή, τίποτα δεν γλιτώνει στο δρόμο τους.
Για φέτος τελικά οι απολύσεις αποφεύχθηκαν, αφού η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ αναλογίσθηκε τις νομικές και άλλες συνέπειες που θα δημιουργούσαν. Το αίτημα του υπουργείου, όμως, παραμένει και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι με την ησυχία τους θα περάσουν τις περικοπές στον προγραμματισμό του νέου εκπαιδευτικού έτους.
Δίκαια ο Σύλλογος Διδασκόντων καλεί φοιτητές και καθηγητές να αντιδράσουν, επικαλούμενοι την αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας στα σχέδια του υπουργείου για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Οι αλλαγές αυτές μας αφορούν όλους, αφορούν κυρίως το ΕΑΠ που οφείλει να βγει από την αφάνεια, να συμπαραταχθεί με τους καθηγητές και τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων, να περιφρουρήσει το κύρος των σπουδών και των πτυχίων του», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου.

 

Σχόλια

Exit mobile version