Αρχική διεθνή Αντιμέτωποι με τη νέα οικονομία των κανονιοφόρων

Αντιμέτωποι με τη νέα οικονομία των κανονιοφόρων

Του Jonatham F. Moriche.
Το 19o αιώνα, ήταν διαδεδομένος ο όρος «διπλωματία των κανονιοφόρων», για να περιγράψει την πρακτική, κοινή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, της εγκατάστασης Πολεμικού Ναυτικού στα λιμάνια των πιο αδύναμων χωρών, με τις οποίες εκκρεμούσαν έριδες και τις οποίες πίεζαν, με την απειλή πολιορκίας και βομβαρδισμού, προκειμένου να υιοθετήσουν πολιτικές ευνοϊκότερες για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους.

Εδώ και μήνες, είμαστε μάρτυρες μιας ανανεωμένης έκδοσης αυτής της στρατηγικής από τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά σε βάρος των περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών (κυρίως της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, με καμπανάκι προειδοποίησης για τη Γαλλία και την Ιταλία). Την αιχμή του δόρατος αυτής της επίθεσης αποτελούν οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας στη διεθνή αγορά: η Fitch, η Moody’s και η Standard and Poors. Ποιοι είναι και τι κάνουν;
Όσον αφορά τη φύση τους, οι οργανισμοί αξιολόγησης είναι ιδιωτικές εταιρίες, που παρακινούνται από το κέρδος. Λαμβάνουν τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή για την ανάλυσή τους (το 2009, η Moody’s κέρδισε σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η S & P πάνω από 1 δισ. ευρώ). Όσον αφορά την αναλυτική μεθοδολογία τους, λίγα μπορούμε να κατανοήσουμε, γιατί θωρακίζονται πίσω από την ασπίδα της αδιαφάνειας, μέσα στην οποία λειτουργούν. Ποια αυστηρότητα, αντικειμενικότητα και ουδετερότητα μπορούμε να περιμένουμε σε αυτές τις συνθήκες;
Όμως, στην περίπτωση του δημόσιου χρέους, δεν πρόκειται μόνο για μια μέθοδο κερδοσκοπίας: είναι, επίσης, μια στρατηγική προώθησης πολιτικών συμφερόντων. Για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους, οι οργανισμοί προβαίνουν σε συστάσεις. Και ποιες είναι αυτές οι συστάσεις; Πάντα οι ίδιες και πάντα συμπίπτουν με αυτές των εργοδοτών και των νεοφιλελεύθερων διανοούμενων: ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, περικοπή μισθών και συντάξεων, επισφαλής απασχόληση, μικρότερο κόστος στις αποζημιώσεις των απολύσεων […]
Δεν έχουν λείψει, τον τελευταίο καιρό, οι κριτικές για τη δραστηριότητα αυτών των τριών μεγάλων οργανισμών, που αποτελούν ένα ολιγοπώλιο, που αντιπροσωπεύει το 90% της αγοράς αξιολόγησης ρίσκου. Σχεδόν αόρατες για το μεγάλο κοινό πριν από αυτήν την κρίση, αυτές οι κριτικές έχουν προέλθει από οργανώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, όπως η ATTAC ή το CADTM, αλλά και από θεσμικούς φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και το Φόρουμ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίοι έχουν καταγγείλει τις σοβαρές ελλείψεις στη μεθοδολογία των αξιολογήσεών τους όπως και στην ακεραιότητα και τη διαφάνειά τους.

Από πού κυβερνιέται η Ισπανία; Από το Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο ή από το πιλοτήριο των κανονιοφόρων, που βρίσκεται ανοιχτά των ακτών μας; Δεν είναι μόνο η οικονομία μας, είναι και εθνική μας κυριαρχία και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί αντιμέτωποι με τις απειλές του αυτοκρατορικού στόλου.
Ο Ροντρίγκες Θαπατέρο, όπως και οι ομόλογοί του σοσιαλδημοκράτες (Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα και ο Zozέ Σόκρατες στην Πορτογαλία), είχαν κι άλλες επιλογές. Όμως, επέλεξαν την υλική και πολιτική υποταγή, διακινδυνεύοντας την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών τους.
Και δεν είναι λιγότερο κρίσιμο το γεγονός της επίμονης θεωρητικής και πρακτικής αδυναμίας του προοδευτικού κόσμου και των οργανώσεων της Αριστεράς να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία της οικονομικής και πολιτικής εξαθλίωσης της κοινωνίας μας. Όσο η κοινωνική αντίσταση δεν οργανώνεται και δεν μαζικοποιείται, οι απαιτήσεις των κανονιοφόρων του νεοφιλελευθερισμού δεν θα σταματήσουν να μεγαλώνουν.

Ανοίξτε το μαύρο κουτί του συστήματος
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά μεγαλύτερο πνευματικό και πολιτικό ενδιαφέρον η μηνυτήρια καταγγελία που υποστηρίζεται από πολλές οργανώσεις (ATTAC, Izquierda Unida, Plataforma de Afectados por la Hipoteca και άλλες) και βρήκε υπεράσπιση από τον Gonzalo Boyé, τον Jaume Asens και άλλους δικηγόρους ενώπιον του Δικαστηρίου κατά των Moody’s, Fitch και S & P. Είτε ευοδωθεί είτε όχι, αυτή η καταγγελία ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου, η διατύπωση και η παρουσίασή της καθώς και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ, για να αποκτήσει κοινωνική υποστήριξη, αντιπροσωπεύει τώρα ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της δημιουργίας της δικτατορίας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη και βοηθά να μετατοπισθεί το επίκεντρο της δημόσιας προσοχής στην παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, καλώντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, με την επιτυχή παρότρυνση του Χοσέ Μανουέλ Ναρέντο: «Ανοίξτε το μαύρο κουτί του συστήματος».

Μπορούμε να σκεφτούμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ταξικής πάλης ενάντια στην κρατική διαχείριση του δημόσιου χρέους μας; Από αυτή την άποψη, ο Κώστας Λαπαβίτσας μάς πληροφορεί: «Μία καμπάνια για να σχηματισθεί μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το δημόσιο χρέος ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, με την υποστήριξη από 200 εξέχοντες υπογράφοντες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες άλλους στην Ελλάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύ κίνημα, που θα απαιτήσει την ανεξάρτητη γνώση και τον έλεγχο του δημόσιου χρέους. Εάν οι Έλληνες τα καταφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, δεν υπάρχει λόγος και για τους άλλους Ευρωπαίους να μην ακολουθήσουν τα βήματά τους. Δεν είναι αναγκαίο να τονίσουμε τις ομοιότητες μεταξύ αυτής της πρωτοβουλίας και των καταγγελιών που διατυπώνονται στην Ισπανία, ούτε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο με αυτές και άλλες παρόμοιες προτάσεις, που θα μπορούσαν να διατυπωθούν στην ήπειρο. Οι εξαιρετικοί δικηγόροι, που υπερασπίζονται αυτή τη δίκη στην Ισπανία, κάνουν τη δουλειά τους στο δικαστήριο. Οι προοδευτικοί πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνικής συνδικαλιστικής και πολιτικής Αριστεράς ας κάνουν τη δική τους στο δρόμο». 
*Απόσπασμα άρθρου που έχει δημοσιευτεί στο Kaos en la red, στις 16 Μαρτίου 2011. Ολόκληρο το άρθρο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αριστερού Βήματος. (Μετάφραση: Άννα Κόκκαλη)
Σχόλια

Exit mobile version