Αρχική κοινωνία Αντικοινωνικά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αντικοινωνικά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε πλήρη… μνημονιακή λογική κινούνται τα νέα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, που πλήττουν ακόμη περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα λαϊκά εισοδήματα, παρά τις πολύμηνες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο».

Τα νέα τιμολόγια που «κλείδωσαν» την περασμένη εβδομάδα, φέρνουν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 11% για περίπου 1,6 εκατ. καταναλωτές με μικρή κατανάλωση, 0-800 KWh, ενώ ακόμη 2,5 εκατ. νοικοκυριά με μέση κατανάλωση, 800-2000 ΚWh, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τιμολόγια από 1,5% έως 3%, τη στιγμή που οι μεγάλοι καταναλωτές (άνω των 3.000 KHh), δηλαδή οι βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα έχουν μειώσεις έως και 8,5%.
Η νέα ληστρική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν γλυτώνει ούτε τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου (για τους οποίους υποτίθεται «μαγειρεύονταν» εδώ και πέντε περίπου μήνες τα τιμολόγια), καθώς από 2,8 εκατ. δικαιούχους, τελικώς θα επωφεληθούν του κοινωνικού τιμολογίου μόλις 500.000 νοικοκυριά (ποσοστό, δηλαδή, μικρότερο του 20%).
Την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους και συνδικαλιστικές παρατάξεις των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού της ΔΕΗ κάνει λόγο για μια «ΔΕΗ που μετατρέπεται σε απόλυτο εμπορικό κατάστημα χάνοντας κάθε έννοια κοινωνικής ωφέλειας» και μιλώντας για πολιτική σκοπιμότητα και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, τονίζει πως «η κυβέρνηση έβαλε πλέον την ταφόπλακα στα λαϊκά νοικοκυριά στο όνομα του δήθεν εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ με μόνο στόχο την είσοδο στην αγορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας ιδιωτικών επιχειρήσεων που μέχρι τώρα το όποιο κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ τους ήταν εμπόδιο στους κερδοσκοπικούς τους ορίζοντες».
Από την πλευρά του το Συνδικάτο Εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», προειδοποιεί ότι «οι αυξήσεις δεν σταματούν εδώ αλλά μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, θα ξεπεράσουν το 30% για τα περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη», στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης βάσει της οποίας «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα “οφείλουν να χρηματοδοτούν” από το υστέρημά τους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο». Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καλεί στο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα ώστε να υπάρξει συντονισμός αγωνιστικών, ταξικών συνδικάτων, εργαζόμενων, συνταξιούχων και λαϊκών καταναλωτών για φθηνό ρεύμα για όλους.

Μ.Ε.
Σχόλια

Exit mobile version