Αρχική πολιτική Ανοιχτό το μέτωπο στην Παιδεία

Ανοιχτό το μέτωπο στην Παιδεία

Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις κόντρα στις απειλές. Της Μαρίας Λαντζανάκη.

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενάντια στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου και της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από μία δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, συνεχίζουν τις καταλήψεις οι οποίες φτάνουν τις 300 πανελλαδικά.
Παρά τις απειλητικές δηλώσεις της υπουργού για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα και τις καλά σκηνοθετημένες απόπειρες «αγανακτισμένων» φοιτητών που θέλουν ανοιχτές σχολές, οι γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να είναι πολύ μαζικές και να παίρνουν αποφάσεις για κλειστές σχολές και για πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κάθε Πέμπτη. Αν και, παρά τη μαζικότητα στα αμφιθέατρα, το συλλαλητήριο της τελευταίας Πέμπτης δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, είναι ξεκάθαρη η μεγάλη διάθεση των φοιτητών να αντιδράσουν στο σύνολο της μνημονιακής πολιτικής.

Κινητικότητα στους πανεπιστημιακούς
Την ίδια στιγμή συνεδριάζουν σε όλη την Ελλάδα οι ενιαίοι σύλλογοι διδασκόντων οι οποίοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με αρχή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 14-15/9. Σύλλογοι μελών ΔΕΠ και η συσπείρωση πανεπιστημιακών καταγγέλλουν την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ για τη μη συμπόρευσή της με την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο και την εισήγησή της για άμεση εφαρμογή του νόμου και καλούν τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες συγκρότησης συμβουλίων διοίκησης, σύμφωνα με το νέο νόμο. Τέλος, καλούν τους φοιτητές και σε κοινές διαδικασίες και εκδηλώσεις μέσα στο πανεπιστήμιο.
Μετά από κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συντονίζουν τις δράσεις τους σε συνάντηση των συλλόγων ΔΕΠ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17/9 στην Αθήνα. Η έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων που συνεδρίασε στις 2/9 αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές των πανεπιστημίων για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου και έκανε έκκληση για «Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας», κάνοντας ένα βήμα πίσω από προηγούμενες αποφάσεις για κλείσιμο των ιδρυμάτων σε περίπτωση ψήφισης του νόμου που διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση απειλεί
Απέναντι στην καθολική αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλης της κοινωνίας στο νόμο, η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους με απειλές σε μία ακόμα ένδειξη αδυναμίας επιβολής αυτής της πολιτικής. Όλη την προηγούμενη βδομάδα δίνουν και παίρνουν οι δηλώσεις Διαμαντοπούλου ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ακόμα και αν οι διοικήσεις αρνηθούν να τον εφαρμόσουν από αυτούς τους καθηγητές που θα συμφωνήσουν. Σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμανατίδου, η Άννα Διαμαντοπούλου απειλεί με διαγραφή φοιτητές που δεν θα εγγραφούν δύο συνεχόμενα εξάμηνα στις σχολές και με χάσιμο εξεταστικών και εξαμήνων αφού, σύμφωνα με το νέο νόμο, εξεταστική και εξάμηνο δεν μπορούν να γίνονται παράλληλα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κάλεσε τους πρυτάνεις να ενημερώσουν τις Αρχές για καταλήψεις και τους κατέστησε συνυπεύθυνους για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, απολογούμενος σε ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή σχετικά με την επίσημη κατάργηση του ασύλου. Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας προετοιμάζεται για την ερχόμενη Πέμπτη, 22/9, όπου σε μία κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων καλείται πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, σε συνδυασμό και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

 

Σχόλια

Exit mobile version