Αρχική κοινωνία εργασία Ανατρεπτική συνέλευση στην ΕΘΕΛ

Ανατρεπτική συνέλευση στην ΕΘΕΛ

Την απόφασή τους να παραμείνουν στο δρόμο του αγώνα, διατράνωσαν οι περίπου 2.500 παραβρισκόμενοι στη συνέλευση της ΕΘΕΛ, που έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και η οποία έλαβε αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενάντια στο νομοσχέδιο που διά της βίας κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες Ρέππα ότι ο «διάλογος συνεχίζεται!».

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία με τη στάση τους έδειξαν να «πολεμούν» τις λογικές που επικρατούν έως σήμερα στο συνδικαλισμό, αποφασίζοντας η ίδια η συνέλευση να ορίσει πρόεδρο για την ολοκλήρωσή της, παρακάμπτοντας τον πρόεδρο του συνδικάτου. Παράλληλα, και αφού τοποθετήθηκαν –σε μια παραδειγματικά δημοκρατική διαδικασία– όλες οι παρατάξεις, οι «από τα κάτω» έλαβαν το λόγο και με αρκετά πολιτικοποιημένες τοποθετήσεις, ουσιαστικά πίεσαν τα πράγματα ώστε να μην παραταθούν χρονικά οι συνελεύσεις (αρχική πρόταση για 14 Φεβρουαρίου), αλλά να επαναληφθεί η διαδικασία την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, και εφόσον ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις της εβδομάδας, που μόλις πέρασε.
Αμετακίνητοι στην απόφασή τους για 48ωρη απεργία (η οποία έγινε την Τρίτη και Τετάρτη) οι οδηγοί της ΕΘΕΛ κήρυξαν στάσεις εργασίας για χθες Παρασκευή (11:00 – 15:30) και για την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου (11:00 – 16:00), όταν και θα πραγματοποιήσουν τη νέα γενική τους συνέλευση.
Το διαφορετικό στη συνέλευση της προηγούμενης Δευτέρας, δεν ήταν μόνο η ανατρεπτική διάθεση των περίπου 2.500 παριστάμενων, αλλά και η εναντίωσή τους στο μοντέλο του συνδικαλισμού της «συνδιαλλαγής». Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις απλών εργαζομένων, που τόνιζαν «οι συνδικαλιστές λένε ότι το ν/σ θα περάσει. Όχι δεν θα περάσει!», ή «το νομοσχέδιο είναι χουντικό και πρέπει να το πολεμήσουμε. Αφού δεν μας σέβονται, να μας φοβηθούν!». Απόρροια της αγωνιστικής τους διάθεσης η απόφασή τους να πραγματοποιήσουν αυθόρμητες πορείες διαμαρτυρίας κατά την κατάθεση του ν/σ προς τη ΓΣΕΕ που δεν τους στηρίζει, αλλά και προς τη Βουλή, διατρανώνοντας το δίκαιο του αγώνα τους. Αποφάσισαν, επίσης, να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο της Αθήνας.
Συνδέοντας τον αγώνα τους με το υπόλοιπο κίνημα των πολιτών που βροντοφωνάζουν Δεν Πληρώνω τις αυξήσεις στα εισιτήρια, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ είπαν ομόφωνα «ναι» σε κοινό ψήφισμα με τους πολίτες και ουσιαστικά έδωσαν το μήνυμα για ενότητα δράσης και πάλης απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για απορρύθμιση των αστικών συγκοινωνιών και μετατροπή τους σε ακριβό αγαθό για τη μέση λαϊκή οικογένεια.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι:
• Να μην περάσει το ν/σ ακόμη και μετά την ψήφισή του
• Να δώσουν πραγματικό αγώνα λέγοντας «όχι στην ηττοπάθεια»
• Να παραμείνουν στις απεργιακές γραμμές μαζικά και ενωτικά παρά το οικονομικό κόστος
• Να εκφράσουν την ενότητα / συμπαράστασή τους στο κίνημα πολιτών για τα εισιτήρια Δεν Πληρώνω
Η συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας, θεωρείται πάντως κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων από πλευράς της ΕΘΕΛ, ειδικά μετά τις κορώνες εκφοβισμού της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο επίταξης των οδηγών ή κυρώσεων για όσους συνεχίζουν να απεργούν. Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ο Απόστολος Κασιμέρης, μέλος του Δ.Σ., είπε στον Δρόμο πως «το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι αβέβαιο, τουλάχιστον με τη μορφή που είχαν ως σήμερα, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου τόσο από τις απειλές της κυβέρνησης, όσο και από συνδικαλιστές που δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση». Ωστόσο, επεσήμανε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι πεπεισμένοι για το δίκιο τους και θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους.

Γ.Π.
Σχόλια

Exit mobile version