Αρχική κοινωνία Αναταραχή στις φυλακές

Αναταραχή στις φυλακές

Χωρίς φαγητό αφήνει το υπουργείο τους κρατούμενους. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Στον γενικό ξεσηκωμό της κοινωνίας συμμετέχουν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια το δικό τους μνημόνιο, τη δική τους τρόικα, τη χρεοκοπία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Παρά την τακτική της ανθρωποφαγίας και του εσωτερικού -κοινωνικού- αυτοματισμού που εφαρμόζει το υπουργείο Δικαιοσύνης αφήνοντας εδώ και μέρες χιλιάδες άπορους κρατούμενους χωρίς φαγητό, οι φυλακισμένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος στον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν.
Η απόσυρση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν το γεγονός που πυροδότησε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με τους κρατούμενους σε Πάτρα αρχικά και εν συνεχεία σε Αλικαρνασσό, Κορυδαλλό, Λάρισα και Διαβατά να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αποφασίζοντας κινητοποιήσεις.
Από τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, οι κρατούμενοι που εργάζονται στα μαγειρεία των φυλακών της Πάτρας απείχαν από τη διαδικασία της παρασκευής του φαγητού με τους κρατούμενους των φυλακών Αλικαρνασσού να τους ακολουθούν μία μέρα μετά απέχοντας από κάθε εργασία. Από την Πέμπτη στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό απέχοντας -επίσης- από τα μεροκάματά τους με ταυτόχρονη άρνηση εισόδου στα κελιά για την απογευματινή καταμέτρηση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μπροστά στον αιφνιδιασμό των απεργών κρατουμένων αποφάσισε την εξωτερική προμήθεια των γευμάτων, αλλά μόνο για τους ασθενείς, αφήνοντας το 80% του πληθυσμού των κρατουμένων χωρίς φαγητό!
Στην εξοργιστική απόφαση του υπουργείου, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, έρχεται να προστεθεί η διαμήνυση των στελεχών του προς τους φυλακισμένους που είναι άποροι και δεν έχουν χρήματα για αγορά φαγητού, πως για ό,τι τους συμβαίνει ευθύνονται οι κρατούμενοι που απέχουν από τα μαγειρεία.
«Να ζητήσει συγγνώμη η Πολιτεία από τους χιλιάδες κρατούμενους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τονίζοντας πως οι φυλακισμένοι δεν είναι μόνοι τους: «Εδώ και ημέρες, κρατούμενοι από όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις περισσότερες αρνούνται να μπουν στα κελιά το μεσημέρι, ενώ σε άλλες, όπως στην Πάτρα και την Αλικαρνασσό, απέχουν μαζικά από τις εργασίες τους.
Και αντί η Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη από τους απελπισμένους για τις φρούδες ελπίδες που πούλησε και να πάρει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ρίχνοντας τις ευθύνες στους κρατούμενους που αντιστέκονται στην απόλυτη εξαθλίωση. Απειλούν τους κρατούμενους με αφαίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν οι εργαζόμενοι στη σίτιση και την αντικατάστασή τους με άλλους, ενώ δεν φροντίζουν ως όφειλαν από το νόμο να τους παρέχουν φαγητό. Επιχειρούν να τους διχάσουν μιλώντας για προνομιούχους και μη, για βολεμένους και μη. Δεν θα το πετύχουν. Γιατί οι κρατούμενοι γνωρίζουν καλά, καλύτερα απ΄ όλους μας, τι σημαίνει να μην έχεις απολύτως τίποτα παρά μόνο αλυσίδες και κάγκελα. Δεν θα το πετύχουν γιατί οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους.»

 

Σχόλια

Exit mobile version