Αρχική κοινωνία αθλητισμός Ανασυνθέτοντας την έννοια του συνδέσμου φιλάθλων

Ανασυνθέτοντας την έννοια του συνδέσμου φιλάθλων

Μια διαφορετική προσπάθεια ο Σύλλογος Φίλων Barcelona Αθήνας.

Του Νίκου Καραμάνου *.

Ο Σύλλογος Φίλων Barcelona Αθήνας (Penya Barcelonista d’ Atenes) «γεννήθηκε» τον Απρίλιο του 2005, για να εκφράσει την αγάπη κάποιων φίλων της Μπάρτσα για την ομάδα, αυτά που πρεσβεύει, αλλά και την κουλτούρα και την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας του (www.barcelona.gr) «δεν είμαστε F.C. Barcelona για τους εκατοντάδες σπουδαίους αθλητές που τίμησαν, τιμούν και θα τιμήσουν τη φανέλα της, αλλά κυρίως γι αυτό που πρεσβεύει διαχρονικά, για τους κοινωνικούς της αγώνες και την κοινωνική της προσφορά, για τον δημοκρατικό τρόπο που διοικείται, για την παγκοσμιότητα με την οποία αγγίζει τις καρδιές των εκατομμυρίων φίλων της όπου γης».
Και η αλήθεια είναι, πως το F.C. Barcelona στην ιστορική του διαδρομή από το 1899 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν υπήρξε ένας απλός αθλητικός σύλλογος, αλλά μια αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη του, με διοικήσεις εκλεγμένες από αυτά.
Προσπαθώντας να εκφράσουμε, όσο καλύτερα γίνεται, αυτές ακριβώς τις αρχές και τις αξίες, δομήσαμε και το σύνδεσμό μας με τον ίδιο τρόπο. Στα 5 χρόνια ζωής μας, έχουμε εναλλάξει 5 διαφορετικές εκλεγμένες διοικήσεις, ενώ έχουμε δραστηριοποιηθεί σε πολιτιστικό επίπεδο με την διοργάνωση συναυλιών από Καταλανούς καλλιτέχνες, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο με μια σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που αφορούν τις μειονότητες, το ρατσισμό, τα προβλήματα των φυλακών και των ψυχιατρείων, ενώ έχουμε καθιερώσει την ετήσια δωρεά βιβλίων σε σχολεία και ορφανοτροφεία. Φυσικά, από τα ενδιαφέροντά μας δεν λείπουν τα δομικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου και με δύο μεγάλες συζητήσεις επιχειρήσαμε να εκλαϊκεύσουμε το μοντέλο διοίκησης του F.C. Barcelona και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μεταφοράς του στην ελληνική πραγματικότητα.
Μα πάνω απ’ όλα, ο σύνδεσμός μας είναι μια μεγάλη οικογένεια, μια ζεστή αγκαλιά για κάθε φίλαθλο, που θέλει να ταξιδεύει νοερά και πραγματικά με την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή του στην υπέροχη χώρα του αθλητισμού που σκοπό έχει να δημιουργεί και να μην καταστρέφει.

* Ο Νίκος Καραμάνος είναι μέλος του Συλλόγου
Φίλων Barcelona Αθήνας
Σχόλια

Exit mobile version