Αρχική κοινωνία «Ανένδοτος» για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

«Ανένδοτος» για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Υπό κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα το δημαρχείο της πόλης.
Του Μάριου Διονέλλη.

Ιδιαίτερο χρώμα και νόημα έχει αποκτήσει η συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στην Ιεράπετρα καθώς έχει συνδεθεί με τα φλέγοντα τοπικά θέματα και ιδιαίτερα με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης. Εκατοντάδες κάτοικοι, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού συμπληρώνουν σήμερα 10 ημέρες συνεχούς συμβολικής κατάληψης του Δημαρχείου σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο προς τον υπουργό Υγείας όσο και προς το δήμαρχό τους που άλλαξε στάση στα μισά της διεκδίκησης και πλέον δεν βάζει ως απαράβατο όρο τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου.
Στο κτίριο του Δημαρχείου έχει στηθεί μια πραγματική γιορτή των κατοίκων. Κάθε βράδυ πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση, γίνονται συναυλίες και δρώμενα, ενώ ακόμα και η φιλαρμονική του Δήμου, έδωσε μουσική παράσταση στον ίδιο χώρο, με τα μέλη της να δηλώνουν τη στήριξή τους στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν ανοιχτές και εν λειτουργία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διευκόλυνση των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να κατηγορηθούν οι καταληψίες για παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δήμου ακόμα και ως υπαίτιοι της καθυστέρησης της πληρωμής των δημοτικών υπαλλήλων…

Και εισαγγελέας…
Σε μια κίνηση εκφοβισμού ο δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης προσέφυγε την Πέμπτη στην εισαγγελέα Λασιθίου, η οποία κάλεσε την επιτροπή πολιτών περίπου σε «απολογία», κάνοντας προειδοποιήσεις για άσκηση διώξεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάληψη, παρά το γεγονός ότι ακόμα και η ίδια αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των καταληψιών.
Οι πολίτες της Ιεράπετρας απαιτούν τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου τους μέχρι την κατασκευή του εξαγγελθέντος νέου νοσοκομείου στο κέντρο του Νομού, την κάλυψη των κενών θέσεων, τη λειτουργική του αναβάθμιση με την ένταξη στη γ’ ζώνη εφημεριών αλλά και τη λειτουργία του πολυιατρείου στη γειτονική περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

Τα πρώτα αποτελέσματα
Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων, που με διάφορες μορφές δράσης εκτείνεται ήδη σε ένα εξάμηνο, από την αρχή του χρόνου, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη ο (έως σήμερα αδιάλλακτος) υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ένα παράθυρο ως προς τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα απόστασης και πρόσβασης από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο και λέγοντας πως εκείνος προσωπικά θα πάρει την τελική απόφαση. Ο δήμαρχος της πόλης δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία από κοινού με τον τοπικό μητροπολίτη για ραντεβού στο υπουργείο, όπου θα μεταφέρει ξανά το αίτημα της διοικητικής αυτοτέλειας (το οποίο προσυπέγραφε και ο ίδιος στην αρχή των κινητοποιήσεων).

Καρχιμάκης, ο μεγάλος απών
Αποδέκτης της οργής των πολιτών έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και εκλεγόμενος στο Λασίθι Μιχάλης Καρχιμάκης, στον οποίο απέστειλαν επιστολή χαρακτηρίζοντάς τον ως τον μεγάλο απόντα από την Ιεράπετρα. «Σφυρίζετε αδιάφορα σε όλον αυτόν τον ξεσηκωμό και δεν ανταποκρίνεστε σε κανένα από τα καλέσματα των φορέων και του λαού, ακόμα και στο κάλεσμα του ιατρικού συλλόγου του Νομού» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι κάτοικοι. Ως απάντηση προωθήθηκε από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης «σχέδιο απόφασης» του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο εντάσσεται στη γ’ ζώνη εφημεριών, κάτι που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων. Εκείνοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί περιμένοντας την οριστική δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Μέχρι την τελική τους δικαίωση οι κάτοικοι της Ιεράπετρας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου τους, προκαλώντας πονοκεφάλους τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

 

Σχόλια

Exit mobile version