Αρχική διεθνή Αμερικανικό Πεντάγωνο: Θα χτυπήσουμε το Ιράν

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Θα χτυπήσουμε το Ιράν

Οι δηλώσεις του ναυάρχου Mike Mullen, ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου, στην τακτική συνέντευξη στις αρχές του μήνα, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν στρατιωτικά το Ιράν, αν δεν έχουν καταφέρει μέχρι τότε να αποτρέψουν με άλλα μέσα την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από την Τεχεράνη.

Σε πρόσφατη επιστολή βετεράνων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζεται πως είναι πιθανό το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν τον τρέχοντα μήνα και ότι μάλιστα ο Ομπάμα είναι ενήμερος για αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον πρώην Mαλαισιανό πρωθυπουργό Μαχαθίρ οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον του Ιράν γιατί ετοιμάζονται για επέμβαση: «Eίναι ζήτημα χρόνου πριν οι εγκληματίες πολέμου στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ εξαπολύσουν ένα ακόμη επιθετικό πόλεμο, όταν το Ιράν εξασθενήσει από τις κυρώσεις». Υπάρχουν πολλοί γενικοί και ειδικοί παράγοντες που ωθούν σε μια τέτοια επιλογή. Το οικονομικό περιβάλλον της κρίσης και τα ιδιαίτερα προβλήματα σε ΗΠΑ και τη σύμμαχο Βρετανία. Η ενδυνάμωση των φωνών μέσα στο ίδιο το επιτελείο Ομπάμα για πιο «δυναμικές» λύσεις, όπως φαίνεται και από χειρισμούς στο Αφγανιστάν. Η τροποποίηση ορισμένων διεθνών παραγόντων συγκριτικά με το 2003 και την αντιπαράθεση για το Ιράκ, όπως η φιλοαμερικανική στροφή Σαρκοζί και η πιο «μετρημένη» στάση Μεντβέντεφ απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και η όξυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων με την ΚΪνα να διατηρούν σημαντικές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Η δυστοκία στο πλησίασμα των στόχων που αφορούσε ο τελευταίος ισραηλινός πόλεμος στο Λίβανο όπως και στη Γάζα. Η αποτυχία της προσπάθειας να συντελεστεί και στο Ιράν κάτι αντίστοιχο των «πορτοκαλί επαναστάσεων» με την αντιπολίτευση. Και άλλα πολλά.
Και μόνο η ανυπαρξία όλο το τελευταίο διάστημα δηλώσεων από Αμερικανούς επισήμους που, άμεσα ή έμμεσα, να προειδοποιούν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν αφήνει ως δεδομένο το σενάριο να σπεύσουν οι ΗΠΑ να «συνδράμουν» το βασικό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, όταν αυτός «αποφασίσει» ότι ήρθε η ώρα.
Γιώργος Τσίπρας

 

Σχόλια

Exit mobile version