Αρχική κοινωνία ΑμεΑ: Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία

ΑμεΑ: Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον αφανισμό τους οι ανάπηροι σε όλη τη χώρα. Του Χρήστου Πραμαντιώτη

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών διοργάνωσε την Πέμπτη στην Αθήνα το αναπηρικό κίνημα. Ήταν πανελλαδική και οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν φαίνονταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν πλέον σε αυτούς που αποφασίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές, να τους καταστρέψουν περαιτέρω τη ζωή και να τους πετάξουν στα άχρηστα της κοινωνίας. Η πορεία που ακολούθησε έφτασε στη Βουλή, όπου την υποδέχτηκαν διμοιρίες ΜΑΤ που με κλοτσιές και βρισιές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν και να υποβάλουν υπόμνημα στη Βουλή.
Η κινητοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται φέρει προς ψήφιση το νέο φονικό πακέτο μέτρων που θα διαλύσει κάθε δημόσια πολιτική και δίχτυ κοινωνικής προστασίας, θα περικόψει αναπηρικά επιδόματα και θα στείλει στον καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες (σε 1 εκατ. υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας στην Ελλάδα σήμερα). «Μας πετάνε στα σκουπίδια. Υποβαθμίζουν διαρκώς τις υπηρεσίες Υγείας και πρόνοιας και με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν δραματικά εμάς και τις οικογένειές μας. Πώς θα καλύψουμε τις πρόσθετες ανάγκες που προκαλεί η αναπηρία;» έλεγε στον Δρόμο ομάδα ανθρώπων που συμμετείχαν στην προχθεσινή συγκέντρωση και διαδήλωση, που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Στοχοποίηση πριν το τελειωτικό χτύπημα
Τη μήνι των ατόμων με αναπηρία προκαλεί επίσης η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που επέβαλε για μήνες βασικό θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης τις αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού, λες και γι’ αυτές φταίνε οι ίδιοι οι ανάπηροι που τα δικαιούνται κι όχι όσοι υπογράφουν και δίνουν πιστοποιητικά και δικαιολογητικά. Είναι όμως από ό,τι φαίνεται συνήθης πρακτική η δόλια στοχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων λίγο πριν την τελειωτική επίθεση, που θα βάλει τέρμα στις φοροαπαλλαγές για αναπήρους, θα καταργήσει επιδόματα, θα αποτελειώσει τις δομές υγείας στον εκ γενετής χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ και θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή των αναπήρων και των οικογενειών τους, οδηγώντας τους στον αφανισμό.
Από κοντά και ένα… ανάπηρο εκπαιδευτικό σύστημα που πετάει στο περιθώριο τα άτομα με αναπηρία, καθώς και φέτος «οι ελλείψεις σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό και η διαιώνιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη μετακίνηση τους οι μαθητές με αναπηρία δείχνουν ότι οι μαθητές με αναπηρία είναι οι παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος», σημειώνουν σχετικά στελέχη της ΕΣΑμεΑ.

Ο μονόδρομος για τους αναπήρους
Όταν λοιπόν οι κλινικές απειλούν ότι θα αφήσουν χωρίς αιμοκάθαρση τους νεφροπαθείς επειδή τους χρωστάει χρήματα το κράτος, όταν τα παιδιά μένουν χωρίς σχολείο έγκλειστα στο σπίτι τους ή σε ιδρύματα και δεν εντάσσονται σε δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, όταν κόβονται τα επιδόματα που είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες αναπήρους, όταν τελούν υπό κατάργηση στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ή επιδότησης ενοικίου, είναι προφανές ότι δεν απομένει τίποτε άλλο σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων παρά ο δρόμος του αγώνα. «Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία» είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα άτομα με αναπηρία, που δεν διεκδικούν τίποτεα περισσότερο από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Και το διεκδικούν από κοινού με όλο τον ελληνικό λαό που στο σύνολό του έχει μπει στις μυλόπετρες της τροϊκανής πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην προχθεσινή συγκέντρωση των ΑμεΑ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας τους Ι. Βαρδακαστάνης, «Σήμερα, εδώ ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που χθες (σ.σ. την ημέρα της γενικής απεργίας της 26 Σεπτέμβρη) κι εμείς μαζί τους διατρανώσαμε την απόφασή μας να αντιπαλέψουμε, να αντισταθούμε στα μέτρα».

 

Σχόλια

Exit mobile version