Τα κομμάτια του παζλ δεν είναι δύσκολο να μπουν στη θέση τους.

Οι φαντασμαγορικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή αλλά μια σειρά γεγονότα, ακόμα και των τελευταίων μόνο ημερών, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών.
Την Τρίτη, στη Λαμία, μαθητές καταδικάζονται γιατί έκαναν κατάληψη ζητώντας καθηγητές και βιβλία. Εισβολή ΟΠΚΕ και σε κατειλημμένο σχολείο στην Καστοριά. Στις Σκουριές, ο αντιστεκόμενος πληθυσμός βαφτίζεται εγκληματική οργάνωση και οι διώξεις συνεχίζονται.
Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν κλειστά. Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για το λουκέτο, απειλεί με διώξεις. Η αγωνιώδης προσέλευση χιλιάδων πρωτοετών φοιτητών, την Τετάρτη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στο Πολυτεχνείο, για να μάθουν αν έχουν κάποιο μέλλον σε αυτή τη χώρα, είναι κι αυτή μια εικόνα της τροϊκανής εποχής.
Την ίδια μέρα, ένα ακόμα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα προστίθεται στη μαύρη βίβλο της μνημονιακής εκτροπής. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι θα καταψήφιζε, δεν έρχεται στη Βουλή παρά τη λήξη της προθεσμίας. Το θέμα «ρυθμίζεται» με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και με πρωταγωνιστή του μαγειρέματος τον εθνικό μας αντισυνταγματολόγο, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Την Τετάρτη, και πάλι, σε νομοσχέδιο για άλλο θέμα -αυτή τη φορά του υπουργείου Υγείας- με ένα άρθρο χαρίζονται στους καναλάρχες οι άδειες ψηφιακής μετάδοσης. Η νομιμοποίηση του καθεστώτος των προσωρινών αδειών, ένα ακόμα δώρο της κυβέρνησης στο άλλο άκρο της διαπλοκής που, μετά και το κλείσιμο της ΕΡΤ, μπαίνει με το δεξί στην «ψηφιακή εποχή».
Τη Δευτέρα στη Βουλή, αμέσως μετά τον αγιασμό (πόσες αμαρτίες μπορεί να ξεπλύνει;) κατατέθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Οι αλχημείες της δημιουργικής Λογιστικής, άλλης μεγάλης επιστήμης που αναπτύχθηκε ραγδαία στα χρόνια της τρόικας, δεν μπορούν να κρύψουν την απάτη του success story.
Όλη την εβδομάδα μέσα από δηλώσεις, διαρροές και διαψεύσεις από ΔΝΤ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα, Τράπεζα της Ελλάδος, γίνεται φανερή η αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής και η βέβαιη συνέχιση των εξοντωτικών μέτρων. Ταυτόχρονα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πιστοποιεί την αδιέξοδη πορεία, όσο η χρεομηχανή συνεχίζει να δουλεύει μαζί με την ανατίναξη της παραγωγικής βάσης και με την ανεργία στα ύψη.
Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, τις μέρες που ο πρωθυπουργός μετά τις ΗΠΑ επισκέπτονταν το Ισραήλ, δίνοντας μηνύματα σε πολλούς παραλήπτες αλλά πάντα με περιεχόμενο υποτέλειας προς το εξωτερικό και εκφοβισμού προς το εσωτερικό.
Τα κομμάτια του παζλ δεν έχουν νόημα παρμένα ξεχωριστά και οι συνεχείς κυβερνητικές προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αυτό που από παντού αναδεικνύεται είναι η προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να επιβιώσει στηριζόμενο μόνο στα ξένα κέντρα, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της χώρας. Η συνολική αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα και την τρόικα, για πραγματική Δημοκρατία και Ανεξαρτησία δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!