Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Αλληλεγγύη στους 4 του Ιούνη

Αλληλεγγύη στους 4 του Ιούνη

Στις 24/9 δικάζονται σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 4 διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003.

Οι 4 διαδηλωτές καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης με αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης. Πιο συγκεκριμένα ο Βρετανός Simon Chapman, o Σύριος Κάστρο ( Dakduk Soleiman), o Ισπανός Perez-Corraiz Fernando και ο Έλληνας Μ. Τραικάπης καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε 8,6 έτη, 7 έτη, 7 έτη και 5,6 έτη κάθειρξης με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθεροι έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο.
Στις 21/6 του 2003 δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν τις απογευματινές ώρες κατά την πορεία ενάντια στη σύνοδο κορυφής και στερήθηκαν της συνδρομής δικηγόρων, καθώς κρατήθηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, χωρίς να επιτραπεί στους δικηγόρους του legal team να έχουν επικοινωνία μαζί τους. Πολλά «ορφανά» πεταμένα σακίδια, τα οποία συλλέγησαν από το δρόμο, «διανεμήθηκαν» στους συλληφθέντες και τους χρεώθηκαν χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί ότι (δεν) ανήκαν στους συλληφθέντες. Οι υπόδικοι-προφυλακισμένοι (7 αρχικά) παρέμειναν έγκλειστοι στη φυλακή για 6 μήνες και αποφυλακίστηκαν μετά από 2μηνη περίπου απεργία πείνας.
Η δίκη που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από τις αντιφάσεις των αστυνομικών- μαρτύρων και την πρωτοφανή προσπάθεια εμφάνισης πλαστών στοιχείων εις βάρος των κατηγορουμένων. Είναι χαρακτηριστικό το video της σύλληψης του Βρετανού Simon Chapman, ο οποίος φορούσε κατά τη σύλληψή του ένα μπλε ανοιχτό σακίδιο, ενώ κατά το κατηγορητήριο φορούσε ένα μαύρο σακίδιο.
Όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο video αστυνομικός μεταφέρει το μαύρο σακίδιο με τις μολότοφ και τα σφυριά και το εναποθέτει δίπλα στον Chapman. Μετά την παγκόσμια προβολή του video 12 αστυνομικοί, μάρτυρες κατηγορίας, «θυμούνται» 14 μήνες μετά, ότι ο Chapman είχε 2 σακίδια (και όχι ένα μπλε, όπως έδειχνε το video ή ένα μαύρο, όπως ισχυρίζονταν αρχικά 2 μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί), ώστε να δικαιολογηθεί έτσι η σύλληψη.
Το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα- κίνηση Θεσσαλονίκης, καλεί σε συνάντηση τη Δευτέρα, 13-09-2010, ώρα 9.00 μμ, στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης (Ερμού 23), για τη συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στους κατηγορουμένους.
Κ.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version