Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Αλληλέγγυα οικονομία κόντρα στην ηγεμονία της αγοράς

Αλληλέγγυα οικονομία κόντρα στην ηγεμονία της αγοράς

Ανοίγοντας δρόμο για μετασχηματισμό παραγωγής και κοινωνίας

Σε μια χώρα που η ανεργία εξοβελίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο περιθώριο, η κοινωνική οικονομία και τα συνεργατικά εγχειρήματα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις για ένα νέο μοντέλο εργασίας το οποίο βασίζεται στην ισότητα μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συνεταιρισμοί και τα ποικίλα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει ήδη έναν δρόμο.
Το ζήτημα ανέπτυξαν ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Αδάμ, δρ. Kοινωνικής Oικονομίας και ο Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, οικονομολόγος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ρ/σ Στο Κόκκινο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς την Πέμπτη.
Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ιστορική παράδοση της χώρας μας στην κοινωνική οικονομία, ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο, η οποία διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα μέχρι τον πόλεμο. Μετά την πλήρη στοίχιση της Ελλάδας στο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο της κυριαρχίας της αγοράς και με ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων, με σοβαρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή και στη μεταποίηση ξεκινά, σύμφωνα με τον βουλευτή, μία συζήτηση για το πώς μπορούμε να «κερδίσουμε αυτό που χάσαμε» σε ένα πλαίσιο διαφορετικών ιδεολογικών αξιών, συμβατών με την Αριστερά. «Δεν έχουμε να κάνουμε με την αναβίωση των παραδοσιακών συνεταιρισμών, πρόκειται για νέες μορφές συνεργατικής οικονομίας που χαρακτηρίζονται από πολυμορφία» δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η κοινωνική οικονομία δεν αναπτύσσει μόνο έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, αλλά μετασχηματίζει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την εργασία και αξίες όπως η ισότητα» κατέληξε. Ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας να μετασχηματίσουν την παραγωγή σε ένα μοντέλο που να απομακρύνεται από την αγορά και τον ανταγωνισμό έδωσε η δρ. Κοινωνικής Οικονομίας, Σοφία Αδάμ. «Οι πρακτικές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας βρίσκονται σε ένταση με τους μηχανισμούς της αγοράς» ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας το γεγονός ότι ένας μεμονωμένος συνεταιρισμός δεν μπορεί να «δραπετεύσει» εύκολα από την ηγεμονία του εμπορεύματος και της αγοράς.
Τέλος, στις προϋποθέσεις ανάπτυξης της αλληλέγγυας οικονομίας αναφέρθηκε ο Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, οικονομολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της «Αλληλεγγύης για όλους» τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι μία σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου ενώ παράλληλα απαιτείται η δημοκρατική οργάνωση των δομών έτσι ώστε τα εγχειρήματα να μην ακολουθούν τάσεις διαφθοράς.

Α.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version