Αρχική πολιτική αριστερά Αλέκος Καλύβης: «Κλίμα επανασυσπείρωσης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ»

Αλέκος Καλύβης: «Κλίμα επανασυσπείρωσης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κρατημένο
Μέσα στον Ιούνιο θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της 4ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «εκκρεμεί η επικαιροποίηση του πολιτικού πλαισίου και το οργανωτικό», σημειώνει μιλώντας στον Δρόμο ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Ο κ. Καλύβης διαπιστώνει κλίμα επανασυσπείρωσης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας «ενός ισχυρού μαζικού κινήματος με τη διαμόρφωση ενός πανελλαδικού κοινωνικού δικτύου».

Μπορείτε να μας δώσετε εικόνα και κλίμα από τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ καλές και στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις μικρότερες, καθώς συνεχίζονται εκεί οι διαδικασίες. Ο κόσμος δείχνει διάθεση συμμετοχής, αλλά θέτει και ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά, όμως, υπάρχει κλίμα επανασυσπείρωσης και απαίτησης να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση είχαμε θέσει ορισμένα βήματα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης και να επουλώσουμε τις πληγές μας. Πρώτο βήμα ήταν η προσπάθεια επανεκκίνησης των κυττάρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των πολιτικών επιτροπών στους κλάδους και στους τόπους κατοικίας. Δεύτερο, το άνοιγμα μας στους αγώνες που αναπτύσσονται. Σε αυτά τα δύο υπάρχουν και αποφάσεις και δράσεις. Ο εκκρεμότητες είναι η αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του πολιτικού πλαισίου, το οργανωτικό και εν συνεχεία το θέμα της Συνδιάσκεψης. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Γεμίζουμε σιγά –σιγά την καρδάρα και ελπίζω να μην την κλωτσήσουμε.
Η συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο έχει ξεκινήσει και έχουν κατατεθεί σχετικά κείμενα για το διάλογο. Άλλωστε, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Κατά την άποψή μου τα κρίσιμα ζητήματα αφορούν στο πολιτικό μας σχέδιο το οποίο πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της κυβέρνησης και του δικομματισμού και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτυχίας αυτών των στόχων που είναι :ισχυρό ταξικό κίνημα, ισχυρή ενωμένη αριστερά και εναλλακτικό προγραμματικό πλαίσιο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Πρέπει να προχωρήσουμε τη θέση μας στα ζητήματα του χρέους, του οποίου χρειάζεται να αποκαλύψουμε τον ταξικό χαραχτήρα, να μην το αναγνωρίσουμε και να ζητήσουμε τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Επίσης, πρέπει να διεκδικήσουμε την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και τις συνέπειές του και να προβάλλουμε ένα ριζικά διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης με κριτήρια την αύξηση της απασχόλησης, την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους και τη διανομή και αναδιανομή σε όφελος του κόσμου της εργασίας. Στα ζητήματα των εξελίξεων στην Ε.Ε., που συνιστούν μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε ένα ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο και μη μεταρρυθμίσιμο αντεργατικό οικοδόμημα, πρέπει να σχεδιάσουμε τις αντιστάσεις και την πάλη για την ανατροπή του και να προτάξουμε σήμερα τον αγώνα για να μην περάσει το Σύμφωνο για το Ευρώ .
Το μεγάλο ζητούμενο ,πάντως, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μαζικού κινήματος με την διαμόρφωση ενός πανελλαδικού κοινωνικού δικτύου που θα υπερβαίνει -χωρίς να διασπά το κίνημα- την αδράνεια των μεγάλων συνδικάτων και η προώθηση της ενωμένης δράσης και συμπαράταξης όλης της Αριστεράς. Αν δεν γίνουν αυτά, τότε το πολιτικό σύστημα και ο καπιταλισμός θα μπορούν να ξεπερνούν την κρίση τους σε βάρος των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες των διαδοχικών Μνημονίων.

Σχετικά με την 4η Συνδιάσκεψη τι απόψεις και προτάσεις υπάρχουν;
Μέσα στις οργανώσεις που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση χωρίς, ωστόσο, να έχει οριστικοποιηθεί κάποια πρόταση. Πρέπει να εργαστούμε για μια δημιουργική και προωθητική συνδιάσκεψη ,η οποία έτσι ή αλλιώς θα είναι η επίσημη αυλαία της επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τότε πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ζητήματα που αφορούν το πολιτικό μας σχέδιο, την οργανωτική μας συγκρότηση και να έχει αποκτήσει μια δυναμική η ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω. Η νέα δομή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διευρύνει τη δημοκρατία, να ενισχύει τον ανοιχτό, εξωστρεφή και πλατύ ρόλο του, να κατοχυρώνει τον πολυκομματικό και συμμαχικό χαραχτήρα του και τον ρόλο των ανένταχτων. Πρέπει, επίσης, να αναζωογονεί και να δίνει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στα βασικά του κύτταρα που είναι οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές και να εξασφαλίζει ένα δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα ή όταν με την μέθοδο της ομοφωνίας και της συναίνεσης δεν μπορούν να διασφαλιστούν αποφάσεις.

Πότε θα παρθούν αποφάσεις στα θέματα αυτά και με ποια διαδικασία;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα, χρονικά τουλάχιστον και από άποψη προετοιμασίας, να γίνει η Συνδιάσκεψη μέσα στο Μάη. Γίνονται κάποιες συζητήσεις να οριστεί ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συνεδριάσει η Ε.Γ. και η Συντονιστική Επιτροπή ώστε να καταλήξουν πρώτα στο πολιτικό πλαίσιο και στη συνέχεια στο οργανωτικό, ώστε να περάσουμε, μετά, σε μια φάση συζήτησης και στις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, το μείζον δεν είναι το πότε, αλλά το πώς και με αυτό υπονοώ ένα θετικό κλίμα που πρέπει να διαμορφώσουμε όλοι με τη στάση μας, ώστε να αποκτήσει μια μεγάλη δυναμική η επανεκκίνηση για να εμπνεύσουμε τον κόσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να μην τον απογοητεύσουμε πάλι.

Σχόλια

Exit mobile version