Αρχική κοινωνία Ακόμα 2 νεκροί στις φυλακές Γρεβενών

Ακόμα 2 νεκροί στις φυλακές Γρεβενών

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, άνθρωποι με βαριές ασθένειες, «στοιβαγμένοι» ο ένας πάνω στον άλλον, έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, κρούσματα κακομεταχείρισης των κρατουμένων από τους «σωφρονιστικούς» υπαλλήλους, εκ των οποίων πολλά από αυτά καταλήγουν σε βασανιστήρια είναι η πραγματικότητα -όχι μόνο στο Γκουαντάναμο- αλλά και στις ελληνικές φυλακές.

Από την Κομοτηνή μέχρι την Αλικαρνασσό και από την Κω μέχρι την Κέρκυρα.  Μέσα σε αυτό το κλίμα, της πλήρους σήψης και αδιαφορίας, ακόμη 2 συνάνθρωποί μας (μέσα σε μία εβδομάδα) έχασαν τη ζωή τους στις κολασμένες φυλακές υψίστης ασφαλείας των Γρεβενών, ανεβάζοντας το αριθμό στους 4 συνολικά που έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα μάλιστα με επίσημες -και αρκετά αποκαλυπτικές για συμπεράσματα- δηλώσεις του διευθυντή των φυλακών, ο 26χρονος Έλληνας που πέθανε από χρήση ηρωίνης μετά και την επιστροφή του από τα Τρίκαλα, όπου είχε παραστεί για να δικαστεί, «έκανε χρήση της μεθόδου της κατάποσης για τη μεταφορά των ναρκωτικών, αφού τού διενεργήθηκε, κατά την επιστροφή του, ο προβλεπόμενος σωματικός έλεγχος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο».
Μοιραία λοιπόν, έχει ζητηθεί έρευνα τόσο από το Τμήμα Ασφαλείας όσο και από την επόπτρια Εισαγγελέα των Φυλακών Γρεβενών, για να διευκρινιστεί ο τρόπος που ο 26χρονος προμηθεύτηκε την ηρωίνη, αφού κατά τη μεταγωγή του ήταν συνεχώς υπό την επιτήρηση αστυνομικών…
«Η αναλγησία και η αδιαφορία της πολιτείας και κατ’ επέκταση των διευθύνσεων των φυλακών απέναντι στα καθημερινά προβλήματα και στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων οδηγεί στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.  Οι κρατούμενοι δεν χάνουν μόνο την ελευθερία τους αλλά και τη ζωή τους», τονίζει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως «όσο το κράτος συνεχίζει να τιμωρεί τους τοξικοεξαρτημένους βάζοντάς τους σε κελιά, όσο επιλέγει το δρόμο της καταστολής αντί μιας προνοιακής πολιτικής και της διεύρυνσης των δομών υποστήριξης, τόσο οι φυλακές θα γεμίζουν και οι νεκροί θα αυξάνονται. Οι θάνατοι αυτοί, που έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια αλυσίδα των δεκάδων θανάτων και αυτού του έτους, δεν είναι διόλου «τυχαίοι». Συνιστούν κρατικές δολοφονίες και αναρωτιόμαστε αν η εξόντωση είναι η μοναδική μέθοδος που τελικά προκρίνεται, ως η πιο αποτελεσματική, για την αποσυμφόρηση των φυλακών».
Κωμικοτραγικές στιγμές εξελίσσονται παράλληλα στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, καθώς όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το ΔΝΤ και η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα των φυλακών. Έτσι μείωσαν το μηνιαίο ποσό των 8 ευρώ στους άπορους κρατούμενους και το έκαναν 6 ευρώ και 20 λεπτά για τη σωτηρία της πατρίδας!

 

Σχόλια

Exit mobile version