Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ακυρώθηκε ξανά η εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ

Ακυρώθηκε ξανά η εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ

Ακυρώθηκαν και πάλι οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΑΠΘ, έπειτα από παρέμβαση εκατοντάδων φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος που υπερασπίστηκαν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων τους.

Είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ, καθώς και οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (στις 15 και 17 Φεβρουαρίου) ματαιώθηκαν από τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ.
Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν φοιτητές έξω από το κτίριο της Νομικής, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών. Στις εννιά το πρωί ομάδα καθηγητών που υπερασπίζονται το νέο νόμο και έχουν θέσει υποψηφιότητα για τα Συμβούλια Διοίκησης προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο και να στήσει τις κάλπες. Η παρουσία, όμως, των φοιτητών απέτρεψε την είσοδό τους στη Νομική με απόλυτα ειρηνικό τρόπο και παρά τις κατά περίπτωση βίαιες συμπεριφορές καθηγητών που επιθυμούσαν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές που ζητούσαν διενέργεια των εκλογών δεν ξεπέρασαν τους 10 με 15, με προβοκατόρικο τρόπο προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και να περάσουν μια εικόνα προπηλακισμού τους από τους φοιτητές. Αφού η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό ακολούθησαν πολλά φραστικά επεισόδια, επιθέσεις σε φοιτητές και πολλές δηλώσεις σε δημοσιογράφους, που έκαναν λόγο για τραμπουκισμούς. Στον τελικό απολογισμό καταγράφονται δύο μικροτραυματισμοί φοιτητών από τους καθηγητές τους και εκατοντάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να δίνουν το μήνυμα ότι οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης στο ΑΠΘ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Μετά την ακύρωση των εκλογών την παραίτηση τους ανακοίνωσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών για την ανάδειξη του διοικητικού
συμβουλίου.
Με επιστολή τους στο νέο υπουργό Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, τα μέλη της επιτροπής εξηγούν ότι «και σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, η εκλογική διαδικασία διελύθη βιαίως και παραιτούνται από τη θέση τους».
Η σύγκλητος του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή της μετά τη ματαίωση των εκλογών τονίζει ότι «έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλιο Διοίκησης, εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο».
Επιπλέον, η σύγκλητος επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version