Αρχική κοινωνία Ακριβή μου ελευθερία

Ακριβή μου ελευθερία

Με «περαίωση» θα λύσει τα προβλήματα των φυλακών το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έσοδα ακόμη και από τους κρατούμενους προσπαθεί να αντλήσει το κράτος, ονομάζοντας «εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών», το πρώτο σκέλος των διατάξεων από το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο νέος…τιμοκατάλογος της ελευθερίας διαμορφώνεται από τα 5 ευρώ μέχρι και τα 100 ανά ημέρα ενώ αναδιαμορφώνεται και η δυνατότητα μετατροπής των ποινών σε χρηματικές μέχρι τα 3 χρόνια.

Επί της ουσίας, ο Υπουργός δικαιοσύνης, θυμίζοντας κάτι από Παπακωνσταντίνου, προωθεί ένα παράλληλο σχέδιο περαίωσης (και) για τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους, ζητώντας από αυτούς που μπορούν να κάνουν χρήση, από 5,5 μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ για να αφεθούν ελεύθεροι. Το τελευταίο, είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί με 3 χρόνια φυλάκισης και θα κοστολογείται με 100 ευρώ η ημέρα εξαγοράς! Και σε όλα αυτά, δεν προσμετράται η προσαύξηση υπέρ των ταμείων που αγγίζει το 92%, ποσοστό που διπλασιάζει δηλαδή την τελική τιμή.
Παράλληλα, το Υπουργείο, δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της καθημερινότητας των κρατουμένων στις τριτοκοσμικές συνθήκες των φυλακών της χώρας, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι κατά χιλιάδες βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές. «Το 2008, όταν οι εξεγέρσεις των κρατουμένων έφεραν αποτέλεσμα, με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να προωθεί σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 5,5 χιλιάδες οι οποίοι θα έβγαιναν από τη φυλακή. Τελικά, μόνο 980 ήταν αυτοί που κατόρθωσαν να αποφυλακιστούν. Αν κάνουμε την αντιστοιχία με τα νέα δεδομένα -όπως τα παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης- (σ.σ. ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για 1.800 κρατούμενους) τότε δεν περιμένουμε περισσότερους από 200 να αφεθούν ελεύθεροι. Παράλληλα αναμένουμε να ενημερωθούμε και για το ζήτημα των κριτηρίων αναφορικά με τα ποσά που θα δίνουν οι κρατούμενοι. Δηλαδή τι θα είναι αυτό που θα καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα στα 5 και τα 100 ευρώ», επισημαίνει στο Δρόμο η Ιωάννα Δρόσου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η οποία σε γενικές γραμμές θεωρεί άτολμες τις νέες ρυθμίσεις.
Ο υπουργός, θέλοντας να δείξει πως το νέο νομοσχέδιο για τη ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης μπορεί να επιτευχθεί, ανέφερε ως επιχείρημα το ζήτημα της κοινωνικής εργασίας: «Πρακτικά όμως οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας που δίνονται είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Υπάρχουν πανελλαδικά 50 περιπτώσεις κοινωφελούς εργασίας, τη στιγμή που οι κρατούμενοι, που δεν έχουν να πληρώσουν για να αποφυλακιστούν, είναι κάποιες χιλιάδες.», σημειώνει η Ιωάννα Δρόσου.
Προς θετική κατεύθυνση κινείται η ρύθμιση για την αναγνώριση των μεροκάματων σε όσους, από φυσικά αίτια, δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να τα ακολουθήσουν. Έτσι, οι νέες διατάξεις προβλέπουν πως όλοι οι κρατούμενοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού και δεν μπορούσαν να εργαστούν θα είναι σαν να εργάζονται. Πολύ θετικό επιπροσθέτως το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων συγκαταλέγονται οι οροθετικοί, οι καρκινοπαθής οι ανάπηροι όπως και οι μωρομάνες.

 

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Exit mobile version