Αρχική διεθνή Ακαδημαϊκοί στην πρώτη γραμμή του ξεπλύματος της εικόνας του Ισραήλ

Ακαδημαϊκοί στην πρώτη γραμμή του ξεπλύματος της εικόνας του Ισραήλ

Θορυβημένη, προφανώς, από την εξάπλωση της καμπάνιας ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, η ισραηλινή κυβέρνηση διοργάνωσε μια επίσκεψη προέδρων πανεπιστημίων των ΗΠΑ στο Ισραήλ από 1 έως 9/7/2012.

Σε απάντηση, σημαντικοί ακτιβιστές αλλά και καθηγητές από τις ΗΠΑ σε συντονισμό με την καμπάνια στις ΗΠΑ για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ εξέδωσαν μια επιστολή με την οποία καλούν τους προέδρους να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ.
Η επιστολή περιγράφει συγκεκριμένα παραδείγματα της συμμετοχής της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ισραήλ σε προγράμματα που υποστηρίζουν την κατοχή όπως κοινά προγράμματα με τον ισραηλινό στρατό από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ή δημογραφικές και υδρολογικές έρευνες που αποτέλεσαν τη βάση για την κατασκευή του Τείχους του Απαρτχάιντ της Δυτικής Όχθης από το Technion, την Πολυτεχνική Σχολή. Το ίδιο πανεπιστήμιο συμμετείχε στη δημιουργία της τηλεκατευθυνόμενης μπουλντόζας D9 που χρησιμοποιείται για την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστίνιων.
Τον Ιούνιο η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Dana Shalala, Λιβανέζα στην καταγωγή, επισκέφτηκε το Ισραήλ και δήλωσε ότι το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ ποτέ δεν θα πετύχει στις ΗΠΑ, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα του βασικού στόχου της επίσκεψής της. Μερικές μέρες μετά, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού θέλησε να την τιμήσει για τη δουλειά της στις ΗΠΑ κατά την τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου. Σε μια πρωτοφανή για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δράση πολλοί φοιτητές καθηγητές και παρευρισκόμενοι σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα υποστήριξης του μποϊκοτάζ, δηλώνοντας ότι η Shalala είναι ανεπιθύμητη στο πανεπιστήμιο.
Η καμπάνια για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ στις ΗΠΑ έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα σε επιρροή. Η δράση της συνδέεται άμεσα με αντι-ιμπεριαλιστικές δράσεις και την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι Εβραίοι στο θρήσκευμα (φοιτητές και καθηγητές) συμμετέχουν στην καμπάνια και μερικοί από τους σημαντικότερους συντονιστές τις καμπάνιας είναι καθηγητές στους τομείς των Σπουδών της Αποικιοκρατίας και των Ινδιάνων. Επίσης, διοργανώνει τις δικές της αποστολές καθηγητών και διανοούμενων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη για να δουν από κοντά την πραγματικότητα της κατοχής.
Όπως επισημαίνει η παλαιστινιακή επιτροπή μποϊκοτάζ, «η σταδιακή αναγνώριση από τα ΜΜΕ και σε ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και παγκόσμια της φύσης της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη έχει καταφέρει ένα σημαντικό χτύπημα στην εικόνα του Ισραήλ στη Δύση. Ως αποτέλεσμα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καμπάνια με το όνομα “brand Israel” για να βελτιώσει την εικόνα του Ισραήλ χωρίς όμως να αλλάζει τις πολιτικές που δημιούργησαν αυτή την εικόνα. Η επιστολή προς του Αμερικανούς ακαδημαϊκούς που συμμετέχουν στο brand Israel κλείνει με τα εξής λόγια: “Αποστολές σαν τη δική σας αποτελούν μέρος της κυβερνητικής καμπάνιας, που θέλει να απομακρύνει την προσοχή από τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των απαράγραπτων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων, δίνοντας έμφαση στα ακαδημαϊκά και πολιτιστικά επιτεύγματα του Ισραήλ”».

Πηγές: Alternative news, Al Akhbar Lebanon, https://www.usacbi.org

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version