Αρχική πολιτική Αιματηρή ευκαιρία για σκοτεινά σχέδια

Αιματηρή ευκαιρία για σκοτεινά σχέδια

Ποιοι κερδίζουν από τη χθεσινή δολοφονία και ποια επικίνδυνα ενδεχόμενα ανοίγονται

Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, χτες το βράδυ, ορίζει με βίαιο τρόπο ένα νέο σκηνικό και διαμορφώνει τους όρους ξεδιπλώματος σκοτεινών σεναρίων και σχεδίων – αν αυτά εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό δυναμικών κέντρων.
Με τις πληροφορίες, μέχρι την ώρα που έκλεινε η εφημερίδα, να παραμένουν συγκεχυμένες, το σίγουρο είναι ότι το δολοφονικό χτύπημα δίνει μια -έστω και πρόσκαιρη- σανίδα σωτηρίας στον στριμωγμένο πρωθυπουργό, ο οποίος κυριολεκτικά τις τελευταίες μέρες βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων και ισορροπιών, ενόψει της νέας επιθεώρησης από την τρόικα. Μια σανίδα, όμως, η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη και να οδηγήσει σε κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο -όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις Δένδια και Κεδίκογλου- ότι ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός, εμφανιζόμενος από τη μια ως εγγυητής της ομαλότητας, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη θεωρία των δύο άκρων και από την άλλη, με αποπροσανατολισμένη πάλι την κοινωνία να προωθήσει όλα εκείνα που διαμόρφωσαν το ασφυκτικό του αδιέξοδο. Όπως ακριβώς αξιοποίησε τη δολοφονία Φύσσα, έτσι και τώρα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη χθεσινή δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι βέβαιο ότι μετά τη χτεσινή εξέλιξη θα επιχειρήσει, μέσα από τη θυματοποίησή της, να «επανανομιμοποιηθεί» και να επανέλθει ακόμα πιο συγκροτημένη στο προσκήνιο.
Επίσης, είναι δεδομένο ότι με αυτό το χτύπημα η κοινωνία παγώνει και πάλι. Σπρώχνεται να παρακολουθεί αποσβολωμένη από την τηλεόραση καταιγιστικά γεγονότα που είναι έξω από όσα δύσκολα την αφορούν, γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να καθορίσει και να παρέμβει στην εξέλιξη και την πορεία τους. Το κλίμα τρόμου είναι δεδομένο ότι τροποποιεί και αντιλήψεις και αντιδράσεις.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η χθεσινοβραδινή διπλή δολοφονία -όπως, όποτε και αν αποκαλυφθούν τελικά οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί- παράγει πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία είναι πολύ νωρίς για να επιχειρήσει κανείς να περιγράψει σε όλο το εύρος και βάθος τους.

Σχόλια

Exit mobile version