Αρχική κοινωνία Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο με οποιοδήποτε κόστος;

Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο με οποιοδήποτε κόστος;

Του Μάριου Διονέλλη. Φωνή αντίστασης στην επιδιωκόμενη «ανάπτυξη» της Κρήτης, μέσω του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, υψώνουν οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής. Η αλήθεια είναι πως η φωνή τους ακούγεται «περίεργα» την ώρα που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό σύμπαν του νησιού προπαγανδίζουν σε καθημερινή βάση την αναγκαιότητα του έργου και τη ζωτική του σημασία για το νησί, για τον τουρισμό και για τη συνολικότερη ανάπτυξη της Κρήτης.

Οι τοπικοί πολιτικοί, τουριστικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς κυριολεκτικά κρέμονται από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών σε κάθε τους επίσκεψη στο νησί, ενώ ήδη έχει καταγραφεί ως τοπική νίκη (έστω και με μικρή καθυστέρηση) η ανακοίνωση δημοπράτησης του έργου στις 7 Ιουνίου.
Ωστόσο, η υπόθεση έχει και άλλη διάσταση, αυτή που συνήθως κρύβεται επιμελώς πίσω από τους τίτλους που πανηγυρίζουν για το μεγάλο έργο. Ήδη, όπως πανηγυρικά ανακοινώθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι η γαλλική Vinci, η ίδια εταιρία που έχει αναλάβει σημαντικά οδικά έργα στην Ελλάδα και σήμερα προχωρά σε μαζικές απολύσεις, η ίδια που καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, για την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Καταστροφή για την περιοχή…»
Εκτός όμως από την εισβολή των εργολάβων, σημαντικές είναι οι προβλεπόμενες επιβαρύνσεις στην περιοχή. Όπως επισημαίνει στο Δρόμο ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας, Σταμάτης Πέτρου-Μάρας «η κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία 22.000 κατοίκων της περιοχής, θα σημάνει τη χωρίς επιστροφή επιβάρυνση και εγκατάλειψη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με συνέπεια την απώλεια γης, εργασίας και εισοδήματος αλλά θα συντελέσει και στη δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής με καταστροφή της οικιακής οικονομίας, την αλλοτρίωση της κοινωνικής συνείδησης, των ηθών και των εθίμων της περιοχής της Πεδιάδας». Σε σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της Πρωτοβουλίας αναφέρουν πως το αεροδρόμιο θα προκαλέσει καταστροφή και επιβάρυνση περιοχών ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, θα οδηγήσει στην απομάκρυνση και αποκοπή των κατοίκων από τον τόπο τους, αφήνοντας την περιοχή έρμαιο στους ξένους μεγαλο-«επενδυτές» που θα εκμεταλλεύονται τη γη, το νερό, την ενέργεια, τους ανθρώπους, χωρίς να αφήνουν στο τόπο ουσιαστικό όφελος.

Ημερίδα ενημέρωσης
Την Κυριακή, η Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος, διοργανώνει ημερίδα στο χωριό Θραψανό σχετικά με το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στην Πεδιάδα. Στόχος των διοργανωτών είναι η ενημέρωση για τις επιπτώσεις στο φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής από την εγκατάσταση του προτεινόμενου αεροδρομίου στην Πεδιάδα. Μεταξύ άλλων στην ημερίδα θα πάρει μέρος ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αεροδρομίων.

Η εμπειρία των Σπάτων
Την εμπειρία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Σπάτων από την εγκατάσταση και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα μεταφέρει στους Κρήτες η Άννα Σερδάρη, κάτοικος Αρτέμιδας και πρόεδρος του πανελληνίου σωματείου Περιβαλλοντική Αρμονία. Επίσης, παρέμβαση με θέμα «Το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα και η περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση» θα κάνει ο Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη.  Στην ημερίδα θα υπάρξει και ειδική ενότητα για ενημέρωση των κατοίκων στο καυτό θέμα των απαλλοτριώσεων των περιουσιών τους, από δικηγόρο-νομικό σύμβουλο της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις με ερωτήσεις του κοινού και ανοιχτή συζήτηση.

 

Σχόλια

Exit mobile version