Διατηρώντας τρεις μήνες σε διαθεσιμότητα τους 130 εργαζόμενους, η γαλλική πολυεθνική στην οποία ανήκει η βιομηχανία Κόντι στον Βόλο ζητά να αποδεχτούν 60 απολύσεις.

Με το τελεσίγραφο αυτό, ενθαρρυμένοι από την γενικότερη πίεση που ασκεί η πολιτική του Μνημονίου, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχουν φέρει το εργοστάσιο στα όρια της λειτουργίας του. Μια επιχείρηση που, στο παρελθόν, έχει καταγράψει τεράστια κέρδη, μέλος του Ομίλου της Arcerol Mittal, εμφάνισε αδικαιολόγητα μεγάλη πτώση τζίρου, που δεν εξηγείται από την κρίση. Με την επιμονή στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων ήδη 4 μήνες δεν παράγει τίποτα και δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για τους στόχους της ιδιοκτησίας. «Δεχτήκαμε να κάνουμε προτάσεις, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν ακούνε τίποτα», λέει στον Δρόμο ο Τριαντάφυλλος Καρατζιώλης, πρόεδρος του σωματείου και μας εξηγεί ότι σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας η εργοδοσία επέμεινε στην πρότασή της για απολύσεις του μισού, σχεδόν, προσωπικού. Να σημειώσουμε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει περίπου 40 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Όπως μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αυτή η κατάσταση τους έχει φέρει σε αδιέξοδο, αφού πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν έξοδα σπουδών των παιδιών τους και άλλοι έχουν έρθει στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο του Βόλου, ενώ υπάρχει πρόταση για πανβολιώτικη απεργία, αφού οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων. Το σωματείο έχει έρθει σε επαφή με ευρωπαϊκά συνδικάτα μετάλλου που καλύπτουν άλλα εργοστάσια της ίδιας επιχείρησης και είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν στην έδρα της εταιρίας για να συντονίσουν τον αγώνα τους. Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, οι εργαζόμενοι περιμένουν πιο ενεργή στήριξη από το τοπικό Εργατικό Κέντρο, καθώς και από τα υπόλοιπα σωματεία της περιοχής και πανελλαδικά. Μάλιστα, εκδήλωσε στην εφημερίδα μας την απορία του για την κωλυσιεργία της υπουργού να παρέμβει σε μια τόσο καταφανή αυθαιρεσία.
Μ.Ε

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!