Τραγική υπενθύμιση, και όχι μόνο, της επίθεσης με καμήλες και σπάθες που δέχτηκαν οι διαδηλωτές του Καΐρου στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 από πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας αποτελούν τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ, την περασμένη Τετάρτη, και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 73 νεκρούς και 313 τραυματίες.

Τα γεγονότα, επισημαίνει η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Al Youm, είναι σίγουρο ότι θα συνταράξουν βαθιά την Αίγυπτο.
Παρ’ όλο που, επισήμως, παρουσιάζονται ως μια ακραία κατάσταση ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, η έκταση και οι νεκροί -πολλοί από άμεσα πλήγματα στο κεφάλι- υποδεικνύουν ότι αναμείχθηκαν δυνάμεις που δεν έχουν να κάνουν με μια απλή αντιπαράθεση φανατικών οπαδών του ποδοσφαίρου. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η βία ασκήθηκε από φερόμενους ως οπαδούς της νικήτριας ομάδας του Πορτ Σάιντ, Masry, εναντίον των οπαδών της ομάδας του Καΐρου Ahly. Το ακόμη πιο περίεργο ότι τα βίαια επεισόδια συνέβησαν μετά την εξαγγελία του στρατάρχη Χ. Ταντάουι ότι θα περιοριστεί η εφαρμογή των νόμων έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις κακοποιήσεων και την επομένη των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος προσπαθούσε να πείσει για τα πλεονεκτήματα των νόμων έκτακτης ανάγκης, η κατάργηση των οποίων αποτελεί βασικό λαϊκό αίτημα από τον Ιανουάριο του 2011.
Ήδη ακούγονται κατηγορίες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και των αφεντικών τους, του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά τη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ανάμεσα στους οπαδούς της Masry είχαν διεισδύσει διάφορα εγκληματικά στοιχεία που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις εναντίον των οπαδών και των ποδοσφαιριστών της Ahly μετά από τον αγώνα, ενώ η αστυνομία όχι μόνο δεν τους προστάτευσε, όπως όφειλε, αλλά άνοιξε τις πύλες για να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο.
Δημόσια πρόσωπα της Αιγύπτου, όπως ο Σερίφ Γιουνίς , καθηγητής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ότι σκοτώνονται 73 άτομα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Θεωρεί ότι ήταν μια προσχεδιασμένη σφαγή, παρόμοια με αυτή που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 40 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ύστερα από επίθεση της στρατιωτικής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ.
Ο προεδρικός υποψήφιος Χαμντίν Σαμπάνι, γνωστή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στον Μουμπάρακ, προχωρεί ακόμη περισσότερο, δηλώνοντας ότι η σφαγή ήταν μια σκόπιμη επίθεση στους οπαδούς της ομάδας του Καΐρου που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του Μουμπάρακ και στις συνεχείς κινητοποιήσεις για να φύγουν οι στρατιωτικοί από τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να απηχούν τις απόψεις της κοινής γνώμης. Αυτή η λαϊκή πεποίθηση υπογραμμίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών και την Αλεξάνδρεια, την Πέμπτη, με συνθήματα κατά του στρατιωτικού συμβουλίου και των έκτακτων νόμων.
Όπως αποκαλύπτει η Fayrouz Karawya ανεξάρτητη καλλιτέχνις, συγγραφέας και ερευνήτρια από το Πορτ Σάιντ, υπήρξε και ειδική στόχευση κατά της ίδιας της πόλης του Πορτ Σάιντ. «Προκειμένου να κατανοήσουμε τη σφαγή», αναφέρει σε άρθρο της, «και την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας, πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα το τι συνέβη στο Πορτ Σάιντ πριν και μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου. Εκείνοι που μπήκαν στο στάδιο με πρόθεση να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης βία είναι οι ίδιοι κακοποιοί που τρομοκρατούν τους κατοίκους εδώ και ένα χρόνο, που απάγουν κορίτσια και ηλικιωμένους για λύτρα, χωρίς καμιά παρέμβαση της αστυνομίας… Η ευθύνη της αστυνομίας δεν περιορίζεται στην ανικανότητά της και στην απροθυμία εκτέλεσης των καθηκόντων της – έπαιξε δραστήριο ρόλο στην ενορχήστρωση της σφαγής. … Ύστερα από τη δολοφονική απόπειρα κατά του Μουμπάρακ στο Πορτ Σάιντ, το 1999, εφαρμόστηκε μια συστηματική πολιτική καταστροφής της πόλης …η οικονομία κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της κατάργησης της ζώνης αφορολόγητων προϊόντων, οδηγώντας πολλούς στην ανεργία. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να γίνουν πληρωμένοι κακοποιοί για λογαριασμό της αστυνομίας. … Τούτη τη φορά οι κρατικοί κακοποιοί που ενορχήστρωσαν τη σφαγή χρησιμοποίησαν τον ποδοσφαιρικό φανατισμό για να στρέψουν τους Αιγύπτιους εναντίον των κατοίκων του Πορτ Σάιντ, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τις δολοφονίες. Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς έχει προκαλέσει θρησκευτικές συγκρούσεις για να δημιουργήσει χάος που θα έβαζε τέρμα στις επαναστατικές κινήσεις. Τώρα χρησιμοποιήθηκε ο ποδοσφαιρικός φανατισμός για να πυροδοτήσει την εχθρότητα μεταξύ των Αιγυπτίων».

(Πηγή: Al Masry Al Youm 2-3/2/2012)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!