Αρχική διεθνή Αίγυπτος: Επίθεση εναντίον διαδηλωτών

Αίγυπτος: Επίθεση εναντίον διαδηλωτών

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Τρίτη 28/6 το βράδυ στο Κάιρο και όχι μόνο ήταν η αντίδραση στις επιθέσεις που δέχτηκαν μέλη των οικογενειών, κυρίως μητέρες, των θυμάτων της εξέγερσης του Ιανουαρίου και στις συλλήψεις (15 τον αριθμό), τα οποία ζητούσαν να επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης.

Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν και την Τετάρτη και αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας με αγριότητα, όπως δείχνει και ο επίσημος αριθμός των τραυματιών: 1.114 που φέρουν τραύματα από χτυπήματα με γκλομπς και εγκαύματα από τη ρίψη δακρυγόνων. Περίπου 40 εξ αυτών ήταν αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από πέτρες.
Η αστυνομική επίθεση θυμίζει τη βία του Ιανουαρίου, δήλωσε η Διεθνής Αμνησία, και δείχνει την ανικανότητα των Αρχών να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις ιδίως εν όψει της μεγάλης διαδήλωσης που προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου.
Μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν στο προάστιο Αγκούζα, όπου τελούνταν επιμνημόσυνη εκδήλωση για τα θύματα, ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στο το υπουργείο Εσωτερικών, κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ, για να διαμαρτυρηθούν. Εκεί η αστυνομία συνέλαβε άλλους 20. Οι αιγυπτιακές εφημερίδες δημοσιεύουν ότι οι κρατούμενοι υπέστησαν βασανισμούς σε αστυνομικά τμήματα. Αυτή η συμπεριφορά προκάλεσε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας, ενώ πολλοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, όταν μαθεύτηκε ότι γίνονται συλλήψεις.
Οι δίκες για τους υπαιτίους των θανάτων διαδηλωτών στην εξέγερση του Ιανουαρίου αναβλήθηκαν για τις 25 Ιουλίου και αυτή η διελκυστίνδα στην απόδοση δικαιοσύνης έχει προκαλέσει την οργή των Αιγυπτίων. Οι ανακοινώσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που χαρακτηρίζουν κάθε λαϊκή κινητοποίηση ως «εκδήλωση των συνωμοσιών ενάντια στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» που χρησιμοποιούν το «αίμα των μαρτύρων της επανάστασης για να βάλουν σφήνα ανάμεσα στο λαό και στις δυνάμεις της ασφάλειας», μαρτυρούν τη μηδενική ανοχή του στρατιωτικού κατεστημένου που κυβερνά στον λαϊκό έλεγχο και παρέμβαση.

(Πηγή: Al Masry Al Youm)
Σχόλια

Exit mobile version