Αρχική διεθνή Αίγυπτος: Διαδηλώσεις για τις ελλείψεις νερού

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις για τις ελλείψεις νερού

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν πάρει τους δρόμους, τους τελευταίους μήνες, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις νερού. Στις  25 Ιουλίου, 600 άνθρωποι από το νότιο κυβερνείο της Μίνια έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άρδευσης στο Κάιρο – μια κίνηση διαμαρτυρίας για την έλλειψη νερού στην περιοχή τους. Παρ’ όλο που τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια, φέτος το μέγεθος και η συχνότητά τους είναι πρωτοφανή.

«Η ανεπάρκεια νερού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον», ανέφερε ένας ειδικός, ο  μηχανικός Ριάντ Άλνταμκ. Σύμφωνα με μελέτες του Κολεγίου Μηχανικής, η κατανάλωση νερού στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί κατά 17% τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό οφείλεται εν μέρει στα πιο θερμά καλοκαίρια. Μια πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Κινητοποίηση του Δημοσίου και τη Στατιστική ανέφερε ότι οι υδάτινοι πόροι θα έχουν μειωθεί κατά 15,2 δισ. κυβικά μέτρα το 2017 σε σχέση με τις ανάγκες.  
Δέκα περιοχές της Αιγύπτου θα παρουσιάσουν μεγάλες ελλείψεις νερού. Στην πόλη της Ισμαηλίας (750.000 κάτοικοι) έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις αγροτών που δεν μπορούν πια να αρδεύσουν τα χωράφια τους. Η ξηρασία έχει καταστήσει μη καλλιεργήσιμα 57.803 εκτάρια. Το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή της Ντεκάλια, νότια του Καΐρου, όπου οι αγρότες κατέβηκαν σε διαμαρτυρίες όπως και στο Καφρ-Αλ Σέιχ, όπου οι σοδειές καταστρέφονται από την έλλειψη νερού. Στην πόλη Φαγιούμ, 130 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου,  η έλλειψη νερού έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων, γιατί μεγάλοι γαιοκτήμονες με ισχυρές διασυνδέσεις παίρνουν όλο το διαθέσιμο νερό και δεν αφήνουν ίχνος στους φτωχούς. Στην πόλη Σκάρκια, οι φτωχοί αγρότες αναγκάζονται να παίρνουν νερό από την αποχέτευση για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους που καταστρέφονται. Στη βορειοανατολική παράκτια πόλη Νταμιέτα η έλλειψη νερού έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, λόγω της μόλυνσης  από  τα λύματα της αποχέτευσης. Στη Μάρσα Ματρούχ στέρεψε το κανάλι με το οποίο ερχόταν νερό από τον Νείλο, προκαλώντας ξηρασία και οικονομικά προβλήματα. Και στην περιοχή της Αλεξάνδρειας οι Αρχές μείωσαν το νερό προς τις καλλιέργειες, προκαλώντας ξηρασία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.
(Πηγή:  IRIN, 27/7)

 

Σχόλια

Exit mobile version