Αρχική κοινωνία Έχουν και τα πανεπιστήμια τα “golden boys” τους

Έχουν και τα πανεπιστήμια τα “golden boys” τους

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν οι αποδοχές των μάνατζερ των αγγλικών πανεπιστημίων.

Τα νούμερα είναι προκλητικά. Ειδικά σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση βάζει χέρι στην εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κάνουν περικοπές στον προϋπολογισμό τους αλλά και στις θέσεις εργασίας. Έτσι, λοιπόν, ο υψηλότερα αμειβόμενος μάνατζερ παίρνει γύρω στα 545.000 ευρώ. Μαζί με τη σύνταξη. Ενώ σε πάνω από 19 άλλα ιδρύματα οι αποδοχές κυμαίνονται στα 350.000 ευρώ και η συνολική δαπάνη των πανεπιστήμιων είναι περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ το αστείο είναι ότι ο Γκόρντον Μπράουν, μέχρι πριν από λίγο πρωθυπουργός της Αγγλίας, έπαιρνε μόνο 220.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι οι μάνατζερ δεν είναι ακαδημαϊκοί, να πεις δηλαδή ότι ο τεράστιος μισθός τους αντιστοιχεί σε κάποια φοβερή ερευνητική ή ακαδημαϊκή εργασία. Είναι οι διαχειριστές των οικονομικών αποφάσεων του πανεπιστημίου. Και στην περίπτωση της Αγγλίας, συνήθως, είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιο τμήμα θα κλείσει, επειδή δε συμφέρει οικονομικά και ποιο θα ανοίξει επειδή έχει ζήτηση ή είναι πιο «πιασάρικο».

Θα μου πεις πάλι, και τι μας νοιάζει εμάς; Ο νέος νόμος πλαίσιο που πέρασε επί Νέας Δημοκρατίας εισάγει κι εδώ το μάνατζερ ή «εκτελεστικό διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων».

Σχόλια

Exit mobile version