Έσκασε η φούσκα

Αναβάλλεται η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές μέχρι το 2016

Η σημαντική πτώση στην τιμή του χρυσού κατά τους τελευταίους μήνες προκάλεσε την αναθεώρηση των σχεδίων της Eldorado Gold, επιφέροντας μείωση του προϋπολογισμού επενδύσεων και δαπανών σε παγκόσμια κλίμακα. Για το 2016 μετατίθεται η εξόρυξη χρυσού στο μεταλλείο των Σκουριών Χαλκιδικής, καθότι η καναδική εταιρία Eldorado Gold αναθεώρησε το επενδυτικό της πρόγραμμα για το 2013 κατά 36%, λόγω της σημαντικής πτώσης που καταγράφεται στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός επενδύσεων της καναδικής εταιρίας για το τρέχον έτος περικόπηκε στα 430 εκατομμύρια δολάρια, έναντι αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε επενδύσεις της τάξης των 670 εκατομμυρίων. Ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή, 48%, υπέστη ο προϋπολογισμός για έρευνες, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον σε 51 εκατ. δολάρια, από 95,5 εκατ. Πέραν του ορυχείου στις Σκουριές, η Eldorado Gold μετέθεσε για το 2016 ή το 2017 την έναρξη παραγωγής στο Μεταλλείο Certej στη Ρουμανία, ενώ παράλληλα αναβάλλεται και η επέκταση του Ορυχείου Kisladag στην Τουρκία.

Επένδυση-φούσκα
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής σχετική αισιοδοξία, γεννά όμως και ερωτηματικά για την εξέλιξη των εργασιών στο όρος Κάκαβος. Η εταιρία μπορεί να ανακοίνωσε την αναβολή της εξόρυξης χρυσού, όμως σε κάθε περίπτωση μια τέτοια δραστηριότητα δεν προβλέπονταν να ξεκινήσει πριν από το 2015. Και αυτό γιατί οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης μπλοκάρουν την εξέλιξη των εργασιών στο δάσος.
Παράλληλα, το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα αδυνατεί να καλύψει το σύνολο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ενώ δεν προβλέπονται προσλήψεις πριν το έργο μπει στην τελική του ευθεία.
Η εξέλιξη αυτή -αναβολή της εξόρυξης- αποτελεί δικαίωση και για όσους είχαν χαρακτηρίσει εξαρχής φούσκα την επένδυση στη Β.Α. Χαλκιδική. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η ανάπτυξη της περιοχής και η κάλυψη θέσεων εργασίας αποτέλεσαν το πρόσχημα για να στηθεί ένα τεράστιο χρηματιστηριακό παιχνίδι, από το οποίο πλούτισαν μερικές δεκάδες επενδυτές. Από την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές, μέχρι και σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας δεκαπλασιάστηκε, ενώ γύρω από τις μετοχές της σε χρηματιστήρια του εξωτερικού στήθηκε ένα πάρτι κερδοσκοπίας. Παράλληλα, τώρα καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και η πολυδιαφημιζόμενη κοινωνική ευθύνη της εταιρίας, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι σε μία νύχτα μπορεί όλα να καταρρεύσουν και η εταιρία να αποσύρει κάθε ενδιαφέρον για την περιοχή. Χαρακτηριστικό των προθέσεων της Eldorado είναι ότι η ελληνική κοινοπραξία του έργου, η Ελληνικός Χρυσός, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνώριζε τις προθέσεις της μητρικής εταιρίας. Μάλιστα, μέχρι και την ημέρα της ανακοίνωσης της αναβολής των έργων, τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν διαφημίσεις της Ελληνικός Χρυσός, σχετικές με το έργο.
Άγνωστη παραμένει η τύχη των εργαζομένων της εταιρίας, που δεν έχουν επίσημα ενημερωθεί ακόμη για το χρονοδιάγραμμα εργασιών και το πλάνο της εταιρίας. Στις πρώτες τους αντιδράσεις, πάντως, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και σαν να μην έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία, επιρρίπτουν ευθύνες στους αντιδρώντες κατοίκους για τη μη συνέχιση του έργου.

Πρώτη νίκη η αναστολή των εργασιών
Για μια πρώτη δικαίωση των αγώνων του λαού της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, έκαναν λόγο σε ανακοινώσεις τους πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado Gold για την αναστολή της επένδυσής της στις Σκουριές, λόγω πτώσης της τιμής του χρυσού.
«Καμία ιδιωτικοποίηση καμία εξόρυξη, καμία εκτροπή ποταμού δεN θα περάσει με την τοπική κοινωνία απέναντι. Η επιβολή παράλογων πολιτικών θα σταματήσει. Τώρα ήταν η εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Αύριο θα είναι η πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης που θα ανατραπεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. «Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην καταστροφική “επένδυση” της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί ότι κανένα εταιρικό κέρδος δεν θα είναι σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου.                              

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Exit mobile version