Αρχική κοινωνία Έπεσε στο… καθήκον

Έπεσε στο… καθήκον

Ακόμα ένας νέος στρατιώτης νεκρός, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Ακόμη ένα θύμα του ελληνικού στρατού προστέθηκε στη μακρά λίστα των νέων που χάνουν τη ζωή τους στα στρατόπεδα (εν καιρώ ειρήνης θυμίζουμε…) είτε από παθολογικά αίτια είτε από αυτοκτονίες.

Πρόκειται για τον νεοσύλλεκτο στρατιώτη Π.Π., 27 ετών ο οποίος, την περασμένη Παρασκευή 13 Αυγούστου, εξέπνευσε λόγο αναπνευστικών προβλημάτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κορίνθου.
Έντονα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, καθώς ο 27χρονος τις προηγούμενες φορές που είχε κληθεί να καταταγεί είχε πάρει αναβολή για λόγους υγείας. Fέτος όμως, όταν  παρουσιάστηκε εκ νέου, οι στρατιωτικοί γιατροί δεν δίστασαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την κατάσταση της υγείας του.
Να υπενθυμίσουμε πως οι φαντάροι που έχουν κάνει χρήση αναβολής παρουσιάζονται μια εβδομάδα νωρίτερα πριν την υπόλοιπη σειρά κατάταξης, προσκομίζουν τα δικαιολογητικά τους, εξετάζονται από τους στρατιωτικούς γιατρούς οι οποίοι και είναι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της υγείας τους. Εκείνοι είναι που δίνουν το τελικό πόρισμα για το αν ο κάθε στρατιώτης χρειάζεται ανανέωση της αναβολής του ή αν θα πρέπει να απαλλαγεί από την υποχρεωτική στράτευση.
«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλουν ορισμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα», αναφέρει αρχικά με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων, διατυπώνοντας τα ζητήματα που προκύπτουν: «Πώς είναι δυνατόν ένας φαντάρος που «έρχεται» με αναβολή, εξετάζεται και κρίνεται ικανός για στράτευση, ελάχιστο χρονικό διάστημα αργότερα να πεθαίνει; Πώς ερμηνεύει την απώλεια του 27χρονου παλικαριού το Υγειονομικό και ποιες οι εξηγήσεις του διοικητή του ΚΕΝ Κορίνθου και του ΓΕΣ;
Πώς είναι δυνατόν ο Στρατός να παίρνει τα παλικάρια από τους γονείς και να τους τα επιστρέφει νεκρά σε ένα φέρετρο τυλιγμένο σε σημαία;
Μήπως η υποχρεωτική στράτευση αποτελεί μια κόλαση δωρεάν εργασιακής εκμετάλλευσης και εθνικιστικής χειραγώγησης των αναλώσιμων φαντάρων της πρώτης γραμμής, προάγγελο μιας ζωής χωρίς δικαιώματα, με στερήσεις, πειθάρχηση στις «εθνικές ανάγκες» όπως τις ορίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε.-ΔΝΤ; Κύριε Βενιζέλε μήπως οι τελευταίοι τρεις νεκροί είναι και αυτοί θύματα των δικών σας χειρισμών και της κυβερνητικής πολιτικής;».

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Exit mobile version