Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Έξω οι κεραίες από τις γειτονιές

Έξω οι κεραίες από τις γειτονιές

Διαμαρτυρία κατά της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ζαΐμη 17 στις Συκιές πραγματοποίησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ειρηνικής συγκέντρωσης, όπου αναρτήθηκε πανό με τα αιτήματά των πολιτών, ήταν έντονη η παρουσία της αστυνομίας.  Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκε απόπειρα φίμωσης του κινήματος κατά της κεραίας από τον ιδιοκτήτη της, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Μάτας Μαγάλιου και του Ντίνου Παντελίδη. Η εκδίκαση της υπόθεσής τους αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους κατοίκους της γειτονιάς, στο ότι η αντίπαλη πλευρά είδε τα επιχειρήματά της να καταπίπτουν. Στη δίωξη οι γείτονες απάντησαν με συλλογή υπογραφών, ενώ συγκεντρώθηκε πλήθος ψηφισμάτων αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη κεραία όχι μόνο βρίσκεται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη γειτονιά, αλλά απέχει ελάχιστα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του δήμου, τον παιδικό σταθμό της περιοχής, τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι από την εμφάνιση της κεραίας, το 2009, τα κρούσματα λευχαιμίας στην περιοχή τους, ασθένεια για την οποία «ενοχοποιούνται» οι ακτινοβολίες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το ίδιο διάστημα εμφανίστηκαν παράνομες κεραίες και σε άλλα σημεία των Συκεών, όπως στις οδούς Θάσου και Καρόλου Κουν.

Κατά τις μαζικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το ίδιο διάστημα, οι κάτοικοι ζήτησαν να απομακρυνθούν οι κεραίες μεγάλης εμβέλειας από κατοικημένες περιοχές και να διεξαχθούν ανεξάρτητες μετρήσεις ακτινοβολίας στην περιοχή. Ο Δήμος Συκεών, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι έχει κατατεθεί μήνυση, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί. Οι κάτοικοι, ωστόσο, τηρούν επιφυλάξεις ως προς το αν ο δήμος έχει την αληθινή πρόθεση να τους υπερασπιστεί ουσιαστικά, ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας τη στιγμή που, όπως δηλώνουν, η περιοχή έχει μετατραπεί σε «δάσος κεραιών».            

Χριστίνα Χάσου
Σχόλια

Exit mobile version