Αρχική πολιτική αριστερά Ένταση και αντεγκλήσεις στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ένταση και αντεγκλήσεις στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

Οι τόνοι ανέβηκαν – Η εισήγηση πέρασε.

Σε εκρηκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ την περασμένη Τετάρτη, με θέμα τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Σε ψηφοφορία τέθηκαν μόνο οι υποψηφιότητες για τις οποίες υπήρξαν ενστάσεις (Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου) με επικύρωση, τελικά, της εισηγητικής πρότασης.

Αντικείμενο της έντασης υπήρξε το κείμενο του Αριστερού Ρεύματος, με το οποίο τα μέλη του άφηναν να εννοηθεί ότι αποστασιοποιούνται από την εκλογική μάχη της Αττικής και την υποψηφιότητα Αλ. Μητρόπουλου. Η παρέμβαση του διευθυντή της Αυγής με φράσεις όπως «δίνεται σήμα διάσπασης», «κουβελοποιείστε» και «δεν λέτε κουβέντα για τον Αλαβάνο», λίγο έλειψε να οδηγήσει σε αποχώρηση τα μέλη του Ρεύματος. Ακολούθησε ένταση και φραστικά επεισόδια, ενώ ο Στ. Λεουτσάκος, στην τοποθέτησή του, κατηγόρησε τον Ν. Φίλη για «προβοκατόρικη στάση». Να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλης, νωρίτερα, διέκοψε τη διαδικασία ρωτώντας εάν υπάρχει ομαδική δήλωση μελών του κόμματος, την ύπαρξη της οποίας γνωρίζουν οι εφημερίδες και όχι το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Πάντως, στο κείμενο με τίτλο «Πρόταση-Θέσεις» (βλέπε κάτω) που τέθηκε, τελικά, σε ψηφοφορία με την ανάγνωσή του από τον Κ. Ήσυχο και, τελικά, μειοψήφησε, τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος σημείωναν ότι «ο πολιτικός προσανατολισμός της πλειοψηφίας σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση» και ότι «διαφωνούμε ριζικά με το πολιτικό περιεχόμενο που παρακολουθεί την επιλογή του Αλ. Μητρόπουλου ως επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου Αττικής».

Αποστάσεις για την Περιφέρεια Αττικής
Το επίμαχο σημείο, όμως, βρισκόταν στο τέλος του κειμένου, όπου τα μέλη του Ρεύματος υπογράμμιζαν ότι θα σεβαστούν μεν τις αποφάσεις του κόμματος «ακόμη κι αν έρχονται σε αντίθεση με συνεδριακές κατευθύνσεις», αλλά πρόσθεταν με νόημα ότι «θα κινηθούμε στο γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού μας». Αυτό ερμηνεύθηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ ως αποστασιοποίηση από την εκλογική μάχη της Αττικής, καθώς το καταστατικό του κόμματος ορίζει ότι τα μέλη μπορούν να μην υλοποιούν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν.
Στην τοποθέτησή του επί του θέματος, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι δικαίωμα του Αριστερού Ρεύματος να έχει την άποψή του, αλλά είναι και δικαίωμα του κόμματος να γνωρίζει τη στάση του «στην εκλογική μάχη που είναι σε 45 ημέρες».
Νωρίτερα, ωστόσο, η Σ. Παπαδόγιαννη, μέλος του Αριστερού Ρεύματος, αφού τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει ο Αλ. Μητρόπουλος στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις δεν «συνάδει με το δικό μας σχέδιο, όπως και να το ερμηνεύσουμε», διαπίστωνε ότι «στελέχη έχουν επιλέξει να στοχοποιούν ανθρώπους». Στο ίδιο πλαίσιο και ο Στ. Λεουτσάκος άφησε αιχμές κατά όσων μιλούν για «υπονόμευση από σύντροφο που δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής» και ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε έγινε πρόταση, γιατί ήταν σε άλλο σχεδιασμό, ήταν άλλο σχέδιο».

Αθήνα και Δυτική Ελλάδα
Αντιπαράθεση, όμως, προκάλεσε και η υποψηφιότητα της Ε. Πορτάλιου για τοΝ Δήμο Αθηναίων. Μέλη του Αριστερού Ρεύματος χαρακτήρισαν «άτσαλο» τον τρόπο που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της από τον πρόεδρο του ΣΥΝ προτού αποφασιστεί και επίσημα από την Κεντρική Επιτροπή. Για «απαράδεκτη μέθοδο με την οποία ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα για το δήμο» έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή της πλειοψηφίας, καθώς, όπως είπε, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο από εκείνο των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Δ. Παπαδημούλης, μάλιστα, διέψευσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση, για να εξηγήσει την «πρόωρη» ανακοίνωση, εκτός των άλλων αναφέρθηκε σε «υποβολιμαία σενάρια» που τον εμφάνιζαν ως πιθανό υποψήφιο στο δήμο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γι’ αυτό «παραγγέλθηκε δημοσκόπηση».
Αντιρρήσεις υπήρξαν και για την υποψηφιότητα του Β. Χατζηλάμπρου στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Στελέχη της «Πλατφόρμας 2010» την καταψήφισαν, ενώ ο Μάκης Θεοφιλάτος, μέλος της ΚΠΕ και της Νομαρχιακής Αιτωλοακαρνανίας, εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς «η ΚΟΕ στηρίζει διαφορετικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Πάτρας» και το «σχέδιο του Μετώπου είναι ανταγωνιστικό». Ωστόσο, δήλωσε ότι θα «στηρίξω ό,τι αποφασίσει η ΚΠΕ».

 

Γιώργος Κρατημένος

 

Σχόλια

Exit mobile version